Viis kuulsust, kes on sotsiaalmeedia kaudu raputanud aktsiaturge

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kylie Jenner.
Kylie Jenner. Foto: Instagram/Instagram

Tõsielustaari Kylie Jenneri hiljutine säuts läks Snapchatile turuväärtuses maksma üle miljardi dollari. Tegu ei ole aga sugugi esimese korraga, kui mõni kuulsus saadab investorid paanikasse.

Jenner puhus Snapi väärtusest ühe säutsuga minema 1,3 miljardit dollarit, saates selle aktsia kuueprotsendilisse langusesse. Investorid olid rakenduse pärast juba enne mures, kuid 24,5 miljoni Twitteri jälgijaga Jenner tekitas Wall Streetil üksjagu ärevust.

Tegu on üpriski ilmeka näitega sellest, kui palju võib arvamusliidri hinnang mõjutada tänapäeval ühe ettevõtte äri ja kui lihtne on Wall Streeti investorite seas paanikat külvata.

Siin on aga veel mõned kuulsused, kes on sarnaste tempudega hakkama saanud:

Donald Trump

Donald Trump ovaalkabinetis.
Donald Trump ovaalkabinetis. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Twitteri avarustes suure suu poolest tuntud Trump ründas 2016. aasta septembris säutsuga militaar- ja lennundushiigast Boeing, hurjutades neid järgmise presidendi lennuki Air Force One ehituskulude pärast. «Tühistage hange!» kuulutas Trump Twitteris, kukutades Boeingu aktsiat kahe dollari võrra.

Peagi võttis Trump Twitteris sihikule militaargigandi Lockheed Martin ja siunas uue põlvkonna F-35 hävitaja programmile minevaid kulutusi. Lockheed kaotas 3,5 miljardit dollarit turuväärtusest ja aktsia kukkus viis protsenti. Ettevõte siiski taastus.

Möödunud aasta jaanuaris pühkis Trump 1,2 miljardit dollarit Jaapani autotootja Toyota turuväärtusest, väljendades pahameelt Toyota otsuse üle kolida tehaseid USAst Mehhikosse.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey jaanuaris toimunud Kuldgloobuste jagamisel.
Oprah Winfrey jaanuaris toimunud Kuldgloobuste jagamisel. Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS

Ameeriklaste palavalt armastatud saatejuht ja näitleja saatis eelmisel kuul oma Kuldgloobuse kõnega kehakaalu vähendamiseks mõeldud tooteid pakkuva ettevõtte Weight Watchers aktsia tervenisti 14-protsendilisse langusesse.

Oprah' kõne oli nii mõjuvõimas, et pärast seda hakati spekuleerima selle üle, kas naine ei plaani äkki kandideerida presidendiks.

Michelle Obama

Michelle Obama peab kõnet Healthier American 2017 Healthier Future kongressil Washingtonis.
Michelle Obama peab kõnet Healthier American 2017 Healthier Future kongressil Washingtonis. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Endine USA esimene leedi saatis 2016. aasta oktoobris luksuskaupade tootja Versace'i aktsia tõusuteele, kui kandis Valges Majas toimunud õhtusöögil Itaalia peaministriga üle 8000 dollari maksvat Versace'i käekotti. Obama käekoti valik ei jäänud märkamatuks Wall Streetil.

John McAfee

John McAfee.
John McAfee. Foto: Moises Castillo/AP

Ekstsentriline antiviiruste poolest tuntud IT-magnaat säutsus 2015. aasta septembris, et enamus tema hoiustest on küptorahas SAFEX. Vaid minutid pärast tema säutsu läks SAFEXi aktsia raketina lendu, tõustes 92 protsenti.

Nädal hiljem kasutas McAfee sarnast trikki krüptoraha Electroneum peal, saates selle aktsia üles 57 protsenti. Pärast seda on McAfee saatnud sarnasel moel lendu terve trobikonna krüptorahasid.

Allikas: Independent

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles