Vastuolu: Eesti ei hiilgagi 4G leviku ja kiirusega (6)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Kuigi nii Eesti mobiilioperaatorid kui riik väidavad, et 4G-mobiilside katab sisuliselt kogu Eesti territooriumit, väidab nüüd maailma üks usaldusväärsemaid mobiilivõrkude analüüsi ettevõtteid OpenSignal, et ligipääs sellele märatavalt kehvem ja halvem naabritestki.

OpenSignali uuringust selgub, et vaid viis riiki on maailmas sellised, mille tarbijail on 4G-le ligipääs enam kui 90 protsendil ajast. Need riigid on Lõuna-Korea, Jaapan, Norra, Hongkong ja USA. Eestis on see näitaja 84,21 protsenti, Leedul aga näiteks 88,4 protsenti.

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) teatas aga veebruari alguses, et 4G LTE leviala on Eestis kõigil mobiilioperaatoritel vähemalt 96-97 protsenti territooriumist.

Sugugi parem pole seis ka 4G side allalaadimise kiirusega.

TJA tegi äsja iga operaatori võrgus 3000 kilomeetri pikkusel teekonnal liikudes üle 1900 mõõtmise ning selgus, et Telia keskmine allalaadimiskiirus oli 48,1 Mbit/s. Tele2 järgnes tulemusega 41,5 Mbit/s ja Elisa 39,7 Mbit/s

OpenSignali uuring näitab aga, et Eestis on 4G keskmine allalaadimise kiirus aga vaid 25,21 Mbit/s. Selle näitajaga oleme selgelt maas nii Lätist (27,82), Soomest (26,62) kui Leedust (30,78).

OpenSignal teostas mõõtmistulemuste saamiseks maailmas enam kui 50 miljardit mõõtmist vahemikus oktoober-detsember 2017.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles