Läti investeerimispankur: panganduskriis – see on täielik jama

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia vanalinn.
Riia vanalinn. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Läti investeerimispankur peab paanikat, nagu oleks Läti või Baltimaade pangandus suures kriisis, täielikuks jamaks ja leiab, et pigem on probleeme konkreetsete pankadega. 

Nädalavahetusel vahistati Läti Panga president Ilmars Rimševičs, kes lasti hiljem kautsjoni vastu vabaks, kuid talle esitati karmid süüdistused ja pakuti erruminekut, millest ta keeldus. Pangast ABLV on hoiustajad välja viinud 600 miljonit eurot pärast seda, kui USA rahandusministeerium teatas, et pank osaleb rahapesus, ning rakendas panga suhtes sanktsioone, kirjutab Äripäev

Riias tegutsev Läti inveseerimispankur ja konsultatsioonifirma Prudentia partner Girts Rungainis ütles, et mingit panganduskriisi Lätis praegu ei sünni. «Panganduskriisid juhtuvad siis, kui on majanduskriis, langeb kinnisvaraturg või tekivad teised mastaapsed probleemid. Siin pole mingit mastaapset probleemi,» rääkis ta.

Tema sõnul on vaid probleem pankadega, mis töötavad mitteresidentidega, kes võivad olla rahapesijad. Nendega tuleb ajada asju aeglasemalt, teha väga põhjalik kontroll, rakendada kõige karmimaid standardeid, lisas ta.

«Panganduskriis? Unustage see mõiste. Olen panganduses töötanud 25 aastat ja näinud kõiki neid kriise. Panganduskriis on nähtus, mis puudutab kõiki panku. Praegusel juhul on puudutatud vaid need, kes töötavad mitteresidentidega. Lätis on see küllaltki suur sektor, aga Eestis ja Leedus selliseid panku peaaegu enam polegi. Nii et – see pole kriis,» võttis pankur kokku. 

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles