Soome maksuameti infosüsteemide eripära kahekordistas ootamatult pankrottide arvu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kratt aitab välja selgitada, kas raha on või ei ole.
Kratt aitab välja selgitada, kas raha on või ei ole. Foto: SCANPIX

Kui veel eelmise aasta jaanuaris andis Soomes pankrotiavalduse sealse statistikaameti andmetel sisse 140 ettevõtet, siis selle aasta jaanuariks oli see arv hüppeliselt kasvanud, küündides 288 ettevõtteni. 

Selle aasta jaanuari pankrotiavalduste arv oli üllatavalt kõrge võrreldes möödunud aasta jaanuariga, kuid Soome statistikaameti sõnul on see osaliselt selgitatav Soome maksuameti infosüsteemides 2016. aasta lõpus toimunud muutustega, kirjutab Helsingin Sanomat

Viimastel aastatel on Soomes pankrottide arv pigem vähenenud kui tõusnud. Kui 2013. aastal andis pankrotiavalduse sisse üle 3000 ettevõtte, siis aasta aega tagasi oli see langenud kolmandiku võrra ehk umbes 2000 pankrotini. Kui 2017. aasta jaanuaris andis pankrotiavalduse sisse üksnes 140 ettevõtet, siis selleks aastaks oli see number pea kahekordistunud, ulatudes 288ni.

See aga ei tähenda, et tegelikult on pankrottide arv jälle järsku tõusma hakanud, selgitab Soome statistikaamet. Nende sõnul oli 2017. aasta alguses sisse antud pankrotiavalduse arv ebatavaliselt madal, tegemist oli viimase 30 aasta madalaima numbriga kuu lõikes.

Osaliselt on seda võimalik selgitada uuele infosüsteemi kasutuselevõtuga, mida Soome maksuamet tegi ajavahemikus 2016-2017, mis tõi kaasa süsteemi sisestatud pankrotiavalduste vähenemise alates 2016. aasta novembrist.

Soome maksuamet on riiklikult kõige olulisem institutsioon mille kaudu pankrotiavaldusi sisse antakse. Küll aga mõjutas uuele infosüsteemile üleminek süsteemi sisestatud pankrotiavalduste arvu veel ka 2017. aasta alguses.

Pankrotiavalduste arv on selle aasta jaanuaris kasvanud kõigis olulisemates ettevõtlusvaldkondades. Enim kasvas pankrottide arv eelmise aastaga võrreldes teenussektoris. Tööstussektoris algatati selle aasta esimesel kuul 83 ettevõtte pankrotti, võrrelduna 42-ga eelmise aasta jaanuaris.

Pankrotiavaldusi esitasid ka info- ja kommunikatsiooni vallas tegutsevad ettevõtted, finants- ja kindlustusteenuseid pakkuvad ettevõtted, kinnisvaraga tegelevad ettevõtted, haridusvaldkonna, tervishoiu, sotsiaalhoolekande ning ka kunstivaldkonnas tegutsevad ärid.

Küll aga märgib Soome statistikaamet, et pankrotiavalduse sisseandmine ei tähenda automaatselt ettevõtte pankrotti minemist, kuna pankrottide menetlemine Soomes on seadusandlikult väga keeruline ning mitmetahuline protsess, mis võib eri viisil lõppeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles