KALKULAATOR: vaata, millise finantsvabaduse tasemeni oled jõudnud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulude ja tulude arvutamine
Kulude ja tulude arvutamine Foto: Bill Ling/picture alliance/moodboard

Viimastel aastatel on palju räägitud finantsvabadusest, vähem aga selle erinevatest tasemetest. Investor Taavi Ilves tegi rakenduse, kus saab hinnata, mitmendale finantsvabaduse tasemele on inimene jõudnud.

«Oled kunagi mõelnud, kui kaua aega võtaks finantsvabaduse esimese, teise ja kolmanda taseme saavutamine? Või kui mitu aastat varem see võiks juhtuda, kui säästa veidi enam või hoopis rohkem kulusid kokku hoides?» küsib Ilves finantsvabaduse kalkulaatorit tutvustavas blogipostituses.

Kalkulaatorisse saab sisestada oma investeerimisportfelli suuruse, keskmise aastase tootluse, inflatsioonimäära, püsikulude ja kõigi kulude suuruse ning summa, mida inimene on valmis säästma ja investeerima. Seepeale arvutab kalkulaator välja, mitu aastat võiks erinevate finantsvabaduse tasemete saavutamiseks umbes kuluda.

Ilvese väljatöötatud kalkulaatoris on finantsvabaduse tasemeid kolm. Need on alljärgnevad:

  • tase 1: passiivne sissetulek on suurem kui püsikulud. Ehk selline olukord, kus inimene kulutab raha hobidele, reisidele, vabale ajale, kallimatele autodele ja muule sellisele vähem või üldse mitte. Ja selliselt elades kataks passiivne sissetulek ära tema püsikulud.
  • tase 2: passiivne sissetulek on suurem kui kõik kulud. See oleks selline olukord, kus passiivne sissetulek katab ära kõik inimese unistuste elustiili kulud, mis iganes nendeks ei ole.
  • tase 3: passiivne sissetulek on kaks korda suurem kui kõik kulud. Selle taseme puhul toodab investeerimisportfell aastas kaks korda rohkem, kui on inimese kulud ehk selle raha saab suunata investeeringuteks ja seeläbi portfelli veelgi kasvatada.

Tutvu kalkulaatoriga lähemalt siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles