Sadamates vohab korruptsioon

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu sadam Lääne-Virumaal
Võsu sadam Lääne-Virumaal Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Väikesadamatesse süstitud kümned miljonid euroraha on lisaks kohalikule ettevõtlusele edendanud ka korruptsiooni, rahapesu ja kuritegevust.

Kuigi viimase seitsme aastaga on väikesadamate ehitustesse PRIA ja EASi kaudu süstitud üle 20 miljoni euro toetusi, pole paraku kõik miljonid asja ette läinud – toetusraha kasutamise kontrollidest on välja koorunud mitu juhtumit, mis on seotud nii soodustuskelmuste, toimingupiirangute rikkumiste, dokumentide võltsimise kui ka rahapesuga, kirjutab Äripäev.

Ka PRIA peadirektor Jaan Kallas tõdes jaanuari keskpaigas toimunud riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni istungil, et kõige tõsisem korruptsioonimure kohalike omavalitsuste tasandil on praegu seotud sadamatega.

Prokuratuuri andmetel käib praegu viis sellist kriminaalmenetlust: kaks neist on kohtusse saadetud, ülejäänud on veel kohtueelses menetluses. Üks prokuratuuri tähelepanu alla sattunud sadam asub Lääne-Viru maakonnas Võsus, kus sadam on nüüdseks valmis ja kuulub pärast Haljala ja Vihula valla ühinemisele Haljala vallale.

Üks neist kohtuasjadest, mis aga otse kohtusse on jõudnud, on Kärdla sadama kriminaalasi, kus näidati sadama ehitusmaksumust tegelikkusest teistsugusena - nii saadi pettuse teel EASist suuremaid toetussummasid, mis võeti hiljem näiliste tehingute kaudu tuluna arvele. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles