Poola ja Leedu presidendid on üksmeelselt uue gaasitoru vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2.
Nord Stream 2. Foto: SCANPIX

Leedu ja Poola presidendid jagavad Saksa ja Venemaa vahelise plaanitava Nord Stream 2 gaasitoru osas negatiivset arvamust, teatasid presidendid pärast laupäevast kohtumist.

«Oleme Nord Stream 2 osas ühel arvamusel – see on majandusliku õigustuseta geopoliitiline projekt, mis teeb suured Euroopa riigid 80 protsendi ulatuses sõltuvaks ühe riigi, see tähendab Venemaa, gaasist,» ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė pärast kohtumist oma Poola ametivenna Andrzej Dudaga.

Tema sõnul näitavad Leedu ja Poola gaasituru kogemused, et ühest pakkujast sõltumine on halb valik. «See on halb asi. Nii Leedu kui Poola kogemus näitavad, et sellest saab geopoliitiline instrument. See ei ole majanduslik instrument, see on instrument mida kasutatakse poliitiliseks mõjutamiseks ja survestamiseks. Seega leiavad mõlemad riigid, et sõltuvus ei ole kasulik ja isegi ohustab meie riikide geopoliitilist stabiilsust,» märkis president.

Grybauskaitė nentis ka, et ei Poolal ega Leedul pole otsest võimalust projekti peatada.

Duda väljendas omaltpoolt hämmingut Lääne-Euroopa pürgimuste suhtes olla sõltuvad Vene gaasitarnest. «Saan vaid väljendada oma hämmingut, et Euroopa Liit, pean silmas selle Lääne osa, tahab sõltuda Gazpromist. See hämmastab mind,» ütles Duda.

Nord Stream 2 torujuhe oleks teine gaasijuhe, mis viiks Vene maagaasi Läänemere alt otse Lääne-Euroopasse. Projektile on vastumeelt avaldanud mitmed Euroopa Liidu liikmesriigid ning ka USA, leides, et see ohustab Euroopa energiajulgeolekut suurendades sõltuvust Vene gaasist. Lisaks sellele haavaks see Ukrainat kui transiitriiki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles