Kasin sularahakasutus on rootslased murelikuks teinud

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kroonid
Rootsi kroonid Foto: SCANPIX

Sildid: «Sularaha  vastu ei võeta,» on Rootsis muutunud tavaliseks, kuna üha enam makstakse kaartide ja mobiilide abi.

Sularaha kadumise kiirus on aga ametnikud murelikuks teinud, vahendab Bloomberg.

 «Kui sularaha liiga kiiresti käibelt kaob, on selle käitlemiseks vajaliku infrastruktuuri üleval hoidmine keeruline,» rääkis parlamendikomisjoni juht Mats Dillen.

Rootsis on sularaha osakaal üks maailma väiksemaid. Enamik pangakontoreid ei tegele enam sularahaga ning ka paljud poed ja restoranid võtavad vastu ainult kaardi- ja mobiilimakseid. Asjad teeb keeruliseks aga see, et paljudel, eriti eakatel inimestel ei ole võimalust või soovi kaardi ja mobiiliga ostude eest tasuda.

Ainult 25 protsenti rootslastest asus sularahas mõne ostu eest vähemalt korra nädalas. 36 protsenti rootslasi kasutab sularaha ainult mõned korrad aastas.

Riksbanki juht Stefan Ingves märkis, et Rootsi võiks kaaluda sularaha toimingute muutmise pangakontoritele kohustuslikuks. «Riksbank jälgib neid arenguid hoolikalt,» märkis Ingves. «Meil seisavad ees suured muutused valdkonnas, mis on pikka aega olnud väga stabiilne,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles