Läti keskpank laenas rahapesupangale 98 miljonit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu
Rahapesu Foto: Elmo Riig / Sakala

Läti ABLV pank otsustas pantida osa väärtpabereid ning küsida vastutasuks Läti Pangalt 480 miljoni eurose laenu, et panga olukorda stabiliseerida; keskpank laenas pangale 97,5 miljonit eurot.

«Tuginedes ABLV Banki taotlusele ja finantsjärelevalve arvamusele, otsustas Läti Pank anda ABLV Bankile 97,5 miljoni eurose laenu usaldusväärsete, kõrge likviidsusega väärtpaberite pandi vastu,» teatas keskpank, märkides, et pandi väärtus oli oluliselt kõrgem kui laenusumma.

Vastavalt Euroopa Keskpanga (ECB) juhistele, otsustas Läti finantsjärelevalve 18. veebruaril erakorralisel istungil ajutiselt peatada kõik ABLV panga tehingud. Piirangud kehtivad kõigi valuutade puhul alates esmaspäevast.

USA rahandusministeeriumi finantskuritegude õiguskaitse võrgustik (FinCEN) teatas möödunud nädalal, et Läti ABLV pank on USA Patriot Acti alusel rahapesu suhtes esimesse riskirühma kuuluv ja tegi ettepaneku keelata USA-s panga jaoks või selle nimel korrespondentkonto avamise ning omamise.

Võrgustiku raportis tuuakse välja, et ABLV on seadnud rahapesu oma äritegevuse alustalaks. ABLV-i juhatus lubab pangal ja selle töötajatel orkestreerida rahapesusekeeme, mis on olnud seotud Põhja-Korea tuumaprogrammi rahastamisega ja ebaseadusliku tegevusega Aserbaidžaanis, Ukrainas ja Venemaal, märkis FinCEN.

FinCEN süüdistas panka ka Läti rahapesu ja terrorismi vastaste seaduste jõustamise takistamises ja Läti ametnikele pististe maksmises. Pank on kõiki süüdistusi eitanud ja teatanud, et viimastel aastatel on sisekontrolli oluliselt parandatud.

ABLV on varade poolest Läti suuruselt kolmas pank. Selle võlakirjad on märgitud Nasdaq Riia börsi võlakirjanimekirjas. Pank on Euroopa Keskpanga (ECB) otsese järelevalve all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles