Läti võimud teatasid ametlikult keskpanga juhi kinnipidamisest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmārs Rimšēvičs
Ilmārs Rimšēvičs Foto: wikipedia.com

Läti korruptsioonitõrjeametnikud pidasid kinni Läti Keskpanga presidendi Ilmārs Rimšēvičsi, teatas pühapäeval valitsus, kinnitades, et rahandussüsteemi ei ohusta miski.

2001. aastal ametisse nimetatud 52-aastast Rimšēvičsit küsitleti seitse tundi ja viidi siis pühapäeval üle teise asukohta.

Rahandusminister Dana Reizniece-Ozola ütles pühapäeval pressikonverentsil, et Rimšēvičs peaks vähemalt uurimise ajaks tagasi astuma.

Kohaliku meedia andmeil otsisid korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) agendid laupäeval õhtul läbi Rimšēvičsi kodu ja tema kontorid keskpangas.

«Hetkel pole mul ega mitte ühelgi teisel ametnikul olnud mingit põhjust sekkuda KNAB-i töösse. Büroo tegutseb professionaalselt ja täpselt. Kui KNAB peab võimalikuks avalikkust teavitada, siis seda ka tehakse. Valitsus usaldab bürood täielikult ja on valmis toetama seda nii palju, kui on tarvis,» teatati avalduses.

«KNAB kommenteerib seda küsimust ja esitab selgituse nii vara, kui võimalik teha, et see ei segaks juurdlust,» teatas büroo esindaja Laura Duša.

Läti kuulub eurotsooni ja Rimšēvičs ise Euroopa Keskpanga nõukokku, mis koosneb eurotsooni 19 riigi kespanga juhtidest ja kuuest EKP juhatuse liikmest.

Peaminister Māris Kučinskis korraldab esmaspäeval olukorra tõttu erakorralise kabinetikoosoleku. «Pole mingeid märke, et Läti rahandussüsteemile oleks kuidagi ohtu,» sõnas valitsusjuht.

KNAB teatas 2016. aasta septembris, et on asunud uurima Rimšēvičsi tuludeklaratsiooni ja sissetulekuid.

Pressiesindaja Laura Duša ütles siis BNS-ile, et uurimine algatati Läti parlamendi korruptsioonitõrje allkomitee avalduse alusel. KNAB teatas tollal, et uurib, kas Rimšēvičsi tuludekratsioonis ei sisaldu huvide konflikt.

USA rahandusministeerium teatas paari päeva eest Läti ABLV panga arvatavast seotusest rahapesu ja pistiseandmisega. Mingit seosest Rimšēvičsi juhtumiga ei ole seni teatatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles