Saksamaa ja Poola nääklevad gaasijuhtme pärast (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Mateusz Morawiecki
Angela Merkel ja Mateusz Morawiecki Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki ei ole ühte meelt Nord Stream 2 gaasijuhtme osas. 

Morawiecki sõnul suurendab Nord Stream 2 Euroopa sõltuvust Venemaa gaasist ning kutsus Euroopat üles olema valvas, et Venemaale ei jääks ühepoolset võimalust gaasihinda määrata, vahendab Politico. 

Peaministri sõnul on tegemist olulise julgeolekuriskiga kogu Euroopale.

Samal ajal kaitses Merkel Saksamaa huvi gaasitoru vastu öeldes, et tegemist on majandusliku projektida, mis ei takista teiste tarneallikate leidmist. «Me näeme Nord Streami väga erinevalt,» rääkis Mrekel.

Riigipead olid erimeelt ka Poola hiljutise kohtureformi osas.

Enne kahepoolseid kohtumisi kritiseeris Morawiecki ka Saksamaad ja teisi Euroopa Liidu riike selle eest, et nood ei suuda täita NATO seatud kaitsekulutuste eesmärke. Intervjuus Die Weltile märkis ta, et kaitseküsimustes sõltub Euroopa liiga palju USA abist. Eelarveküsimustes on Poola aga peaministri kinnitusel ühes paadis pigem Saksamaa kui Prantsusmaaga.

Suhted Poola ja Saksamaa vahel on olnud pingelised ka teistel põhjustel, muuhulgas seetõttu, et Poola valitsus ei olnud nõus Euroopa Liidu määratud kvootide kohaselt pagulasi vastu võtma. Lisaks on Poolast tulnud vihjeid, nagu sooviksid nad  Teise maailmasõja eest Saksamaalt lisahüvitist.

Morawiecki täheldas aga, et on kutsunud Merkeli tähistama riigi 100. sünnipäeva selle aasta novembris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles