Maailmapank ennustab dollari hegemoonia lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate riikide valuutad.
Erinevate riikide valuutad. Foto: SCANPIX.

Maailmapank usub, et aastaks 2025 on dollari ülemvõim maailmamajanduses murtud, kuna selleks ajaks sätivad end samale pulgale ka euro ja jüaan, misläbi moodustub uus «mitmevaluutaline» rahasüsteem.


Panga nägemuses on nimetatud nihke peamiseks mootoriks arenevate majanduste tõus ja kasv: 14 aasta pärast peaksid Brasiilia, Hiina, India, Indoneesia, Venemaa ja Lõuna-Korea moodustama üle poole globaalmajandusest.

Nagu selgub eile avalikustatud Maailmapanga raportist, kasvavad arenevad majandused tänasest 2025 aastani 4,7 protsendi tempos – mis on palju kiirem minek, kui arenenud riikide 2,3 protsenti.

«Globaalse kasvu ja investeeringute tasakaal nihkub arengumaade suunas,» ütles raporti autor Mansoor Dailami.

Mõjud on laiapõhjalised. Näiteks juhib Dailami tähelepanu sellele, et investeeringute vool arengumaadesse toob kaasa suure piiriüleste ühinemiste ja omandamiste laine, muutes oluliselt ettevõtlusmaastikku.

«Praeguste rahvusvaheliste suurettevõtete valitsusaeg jõuab õhtusse,» ütles ta.

Lisaks sellele tulevat järk-järgult esile uutmoodi rahasüsteem, kukutades troonilt dollari kui peamise reservvaluuta.

«USA dollari praegune ülemvõim lõpeb veidi enne aastat 2025 ja asendub süsteemiga, kus nii dollar, euro ja jüaan on kasutusel kui täisväärtuslikud rahvusvahelised valuutad,» seisab raportis.

Kõige tõenäolisemalt kujunevat dollari rivaaliks euro, kusjuures siin olevat ka üks «aga».

«Euro mõju tõotab laieneda, juhul kui praegune riigivõlakriis edukalt ületatakse, suutes vältida Euroopa Liidu liikmesriikide päästeprogrammidest tulenevaid moraalseid ohtusid,» ütleb raport.

Hiina kohta ütleb Maailmapank, et sealsed võimud on hakanud juba tegelema jüaani «internatsionaliseerimisega».

«Jüaanile suurema rolli omistamine aitaks lahendada praegust probleemi, kus Hiina majanduse globaalne kaal on suur, samas sõltub see riik aga üliväga välisvaluutadest.»

Maailmapanga vanemanalüütik Justin Yifu Lin ütleb ülalmainitud stsenaariumi silmas pidades: «Finantsasutused peavad kiiresti kohanema, et tempoga kaasas püsida.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles