Rootsi rändepoliitika ajas suurfirmad protestima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni tegevjuht Börje Ekholm.
Ericssoni tegevjuht Börje Ekholm. Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Rootsi suurfirmade juhid, sealhulgas rõivatootja H&M ja Ericssoni juhid, avaldasid täna meelt oskustööjõu riigist välja saatmisele, kuivõrd riigi tehnoloogiasektoris on tööjõupuudus.

Ärilehes Dagens Industri avaldatud avalikus kirjas, mille allkirjastasid 30 suurfirma juhti, kirjutati, et välistööliste riigist välja saatmine on ärile halb ja Rootsi ettevõtted peavad palkama inimesi ülemaailmselt.

«Me ei saa oodata, et insenerid, IT- ja teised spetsialistid lahkuksid oma riigist, kui neid ähvardab Rootsis ettenägematutel põhjustel väljasaatmine,» lisasid juhid.

Ericssoni tegevjuht Börje Ekholm tõi välja, et kui ettevõte soovib jätkata oma uurimistegevusi Rootsis, peavad migratsioonireeglid olema selged ja etteaimatavad.

Rootsi migratsiooniamet on saanud kriitika osaliseks välistööliste töölubade pikendamata jätmise eest vastuolulistel põhjustel.

Kriitika osaks on saanud muuhulgas juhtum, kus riigist väljasaatmist ootab üks Liibanoni insener, kes langetas 2015. aastal kolme kuu vältel oma palka, et aidata enda asutatud biotehnoloogiafirmal toime tulla. Rootsi sotsiaalse dumpingu vastaste seaduste kohaselt ei tohi aga välistöölistele maksta madalamat palka kui kollektiivlepe ette näeb.

Teistest juhtumitest on märkimisväärsed ka seigad, kus väljasaatmisotsus tehti kuna töötaja ei võtnud piisavalt puhkust ja kuna tööandja tegi administratiivse vea.

Juhid märkisid kirjas, et väljasaatmised on absurdne seebiooper ja vähendavad Rootsi konkurentsivõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles