Riigi suurima IT-projektiga põrunud arendaja läheb teisele katsele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Heinsoo.
Anneli Heinsoo. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kõigi silme all äpardunud Eesti suurima IT-hanke, kurikuulsa sotsiaalkaitse infosüsteemi (SKAIS) arendaja tarkvarafirma Tieto Estonia tahab esimesest põrumisest hoolimata uuesti proovida.

Sotsiaalkindlustusameti infoüsteemi uuendus, millel tugineb igapäevane 110 toetuse ja pensioni maksmine 700 000 Eesti inimesele visises lõplikult õhust tühjaks 2017. aasta augustis, mil riik otsustas neli aastat projekti kallal töötanud Tieto Estoniaga lepingu üles öelda. 

Selleks ajaks oli mastaapse infosüsteemi ehitamiseks kulutatud juba üle viie miljoni euro maksumaksja raha, valmis oli aga vaid neljandik töödest. 

Mullu detsembris kuulutas riik välja uue hanke, kuna süsteem on endiselt poolik ja nõuab veel hulga tööd. Teiste hulgas esitas pakkumise ka Tieto, kellega sotsiaalkindlustusamet lepingu eelmise projekti läbikukkumise tõttu lõpetas.

Hankele esitasid pakkumused veel Industry 62 OÜ, Trinidad Wiseman OÜ, AS Medisoft ning Nortal AS, selgub hanketeatest. Sotsiaalministeeriumi hallatav Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus kuulutas detsembris välja riigihanke SKAISi arendaja leidmiseks, hanke eeldatavaks maksumuseks on 10 miljonit eurot.

Riigihanke eesmärk on sõlmida kaks raamlepingut pakkujatega, kes hakkavad arendama ja hooldama sotsiaalkindlustuse valdkonna avalikke teenuseid ja nendega seotud töid sotsiaalkaitse infosüsteemis, selgub hanketeatest.

Tieto juht Anneli Heinsoo ütles ka möödunud aasta oktoobris Postimehele antud intervjuus, et nad ei välista, et nad osalevad SKAIS2 arendamise hankel uuesti. «Teame, kuidas seda paremini teha. Meil on olemas inimesed, kes tunnevad seda peensusteni. Kindlasti oleme valmis ka riiki toetama, et uus hange välja töötada,» ütles Heinsoo.

Esimeses osas on hanke ülesandeks SKAISi infosüsteemi arhitektuuri korrastamine, SKAIS2 jätkuarenduste elluviimine puuduolevate funktsionaalsuste realiseerimiseks. Samuti SKAIS2 tarkvara hooldus ning muude tööde teostamine, mis on vajalikud süsteemi arendamiseks ja hooldamiseks.

Hanke teises osas peab pakkuja disainima kasutajaliidese ametnikele ja teenuseosutajatele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles