USA kahtlustab Lätis tegutsevat panka Põhja-Korea abistamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABLV kontor Riias
ABLV kontor Riias Foto: INTS KALNINS/REUTERS

USA tahab Läti suuruselt kolmanda panga ABLV lõigata ära USA finantssüsteemist, kuna panka kahtlustatakse rahapesus ja Põhja-Korea vastaste santksioonide rikkumises, teatas USA rahandusministeerium. 

USA rahandusministeeriumi finantskuritegude õiguskaitse võrgustik (FinCEN) leidis teisipäeval, et Läti ABLV pank on USA Patriot Acti alusel rahapesu suhtes esimesse riskirühma kuuluv ja tegi ettepaneku keelata USAs panga jaoks või selle nimel korrespondentkonto avamise ning omamise.

«FinCEN jätkab meetmete võtmist pankade vastu, mis eiravad rahapesuvastaseid meetmeid ja muutuvad laiaulatusliku kriminaalse tegevuse vahendajateks,» ütles USA rahandusminister Steven Mnuchin.

Võrgustiku raportis tuuakse välja, et ABLV on seadnud rahapesu oma äritegevuse alustalaks. ABLV-i juhatus lubab pangal ja selle töötajatel orkestreerida rahapesusekeeme ja kasutada kõrge riskiga variettevõtete skeeme, mis lubavad raha pesta. Seejuures üritatakse takistada Läti rahapesu- ja terrorismi rahastamise vastaste seaduste jõustamist, et oma äritavasid kaitsta, märkis FinCEN

Muuhulgas on ABLV rikkunud sanktsioone Põhja-Korea vastu, vahendab Reuters.

Föderaalse uurimisbüroo töö tulemusena trahvis Läti pangandusjärelvalve veel viite riigis tegutsevat panka enam kui kolme miljoni euroga. Tegemist on pankadega, mis teenindavad peamiselt mitteresidente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles