Võitlus rahapesuga on üha aktuaalsem

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Pank Tallinnas.
Danske Pank Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Ameerika Ühendriikide rahandusministeerium teatas teisipäeval, et soovitab Läti suuruselt kolmandal pangal ABLV-l keelata korrespondentkonto avamine USA pankades, sest tegemist on rahapesu suhtes riskantse pangaga. Selliseid teateid, kus soovitatakse (rangelt) ühe või teise pangaga koostöö lõpetada, tuleb USA, aga ka teiste lääneriikide vastavatelt institutsioonidelt pidevalt.

Kui varasematel aastatel olid rahapesuga seostatud regioonid Eestist kaugel, pigem Aafrikas, Lõuna-Ameerikas ja Kagu-Aasias, siis viimastel aastatel on see probleem tulnud meile üha lähemale, eelmisel aastal lausa koduõuele.

Ehkki rahapesu ajalugu ulatub mitme tuhande aasta tagusesse aega, hakati sellega aktiivsemalt võitlema eelmise sajandi 20. ja 30. aastatel seoses võitlusega organiseeritud kuritegevuse vastu. Organiseeritud kuritegevus sai hoogu Ühendriikide (aga ka Soome) keeluseadusest ning illegaalsest alkoholimüügist saadud tulu sai oluliseks kriminaalsete ringkondade rahastamise allikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles