Börsiettevõtted ei tohi varsti riiki teistest aktsionäridest paremini kohelda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringkäik Enefit Greeni erinevates tootmistes
Ringkäik Enefit Greeni erinevates tootmistes Foto: Sander Ilvest

Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise riigivaraseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on tagada riigi osalusega börsil noteeritud ettevõtete tegevuse kooskõla börsireeglitega ning aktsionäride võrdne kohtlemine ehk vältida riigi erikohtlemist.

Lisaks võrdsele kohtlemisele oluline parandada riigiettevõtete läbipaistvust, ütles keskerakondlasest riigikogu majanduskomisjoniliikme Erki Savisaar eelnõud tutvustades, teatas riigikogu pressiteenistus.

«Mäletatavasti on meil olnud riigiettevõtteid, kus on olnud teatavaid probleeme läbipaistva juhtimisega, seetõttu tagab börsireeglitele üleminek senisest usaldusväärsema juhtimise. Positiivseks võib pidada ka seda, et inimesed saavad võimaluse investeerida Eesti ettevõttesse, mis saab olema usaldusväärne aktsia ja seega elavdab meie börsi ning toob ettevõtetele lisaväärtust,» lisas ta.

Riigikogu majanduskomisjoni liikme sõnul, ei saa valitsus edaspidi küsida äriühinguga seotud otsuste tegemiseks äriühingu mitme aasta strateegiat ja finantsplaane.

«Riigiettevõtetele on seatud mitmeid eritingimusi, mida börsiettevõtetel ei ole. Näiteks on riigiettevõtetel kohustus edastada pikaajalisi majandusprognoose, mida kasutatakse riigieelarve strateegia koostamisel. Vastupidiselt riigiettevõtetele edastavad börsiettevõtted enamasti aga lühiajalisi prognoose. Lisaks on valitsusel otsene ligipääs ettevõtete sisestele dokumentidele, kuid erisusi on veelgi.»

«Käesoleva eelnõuga need erisused kõrvaldatakse ning edaspidi saab riik infot võrdsetel alustel teiste aktsionäridega,» märkis Savisaar. Ta lisas, et teine oluline muudatus puudutab sponsorlust. Riigiettevõtted ei tohi sponsorlusega tegeleda, see-eest börsiettevõtete puhul jääb see aktsionäride otsustada.

Majanduskomisjoni ettepanekul otsustas riigikogu esimese lugemise lõpetada ja määrata muudatuste tähtajaks 28. veebruari õhtu. Seadus on kavandatud jõustuma 2018. aasta 1. aprillil.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et riigil on 2017. aasta detsembri seisuga osalus 29 jätkuvalt tegutsevas äriühingus. Valitsuskoalitsiooni kokkuleppe kohaselt on plaanis börsil noteerida AS Tallinna Sadama ja AS Enefit Green aktsiad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles