Investor Mari: esimene suurem ehmatus üle elatud

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: .

Tulin oma lühikese investeerimisajaloo esimesest suurest ehmatusest välja vaid väikeste kriimudega.

Eelmise nädala järsk kukkumine aktsiaturgudel oli just see, mida olen siiani kõige rohkem kartnud. Olukorras, kus turud pidevalt tõusevad, oskab igaüks investeerida, aga kuidas käituda siis, kui saabub börsikrahh?

Õnneks ei pidanud ma seekord seda veel välja mõtlema, sest järsule langusele järgnes kiire taastumine. Tõsi, ei saa olla kuidagi kindel, et tegu on pikemalt kestva rahunemisega, sest pigem prognoosivad analüütikud heitlike aegade jätkumist. Ega pikalt kestnud stabiilne tõus ei saanudki igaveseks kestma jääda.

Lugesin Postimehest, et olulisemad aktsiaindeksid langesid nädala kokkuvõttes üle viie protsendi, mis on suurim langus alates 2016. aasta jaanuarist. Ausalt öeldes ei käinud ma suurema kukkumise päeva järgselt oma portfelli isegi vaatamas, sest ega paanikas müüma tormamisel pole ka mingit mõtet.

Nüüd oma kontot avades pole pilt aga üldse kõige hullem. Värskematest investeeringutest on veidi pihta saanud robootika ja automaatikaga tegelevaid ettevõtteid koondav ETF (börsil kaubeldav fond) Robo Global Robotics&Automation ehk lihtsalt ROBO. Ostsin ROBOt 12. jaanuaril ning paar esimest nädalat olin kenasti plussis. Tänase seisuga olen aga rohkem kui 41 euroga miinuses ehk investeering on vähenenud 4,71 protsenti.

Samas ma muretsemiseks veel põhjust ei näe. Kahjum on väike ja investeering alles nii lühikest aega olnud, et mingeid järeldusi teha on kaugelt liiga vara. Pealegi on robotite ja automaatika näol tegu selgelt tulevikualaga, millelt ma pikas perspektiivis ootan pigem korralikku kasumlikkust.

Vähenenud on ka Jaapani indeksfondi ja USA suuri ettevõtteid koondava ETFi kasum, kuid kahjumisse pole need investeeringud kukkunud.

Muu portfelli osas on seis selline, et virelejad virelevad edasi ja tugevad tegijad muret ei valmista. Tallinna Vesi on endiselt korralikus miinuses. Šiauliai, LHV ja Harju Elekter aga kasvavad, nii et lust vaadata.

Hea meel on ka Merko üle, mille tervis märgatavalt paranenud. Seda tänu tugevate tulemuste ja oodatust suurema dividendi maksmise teate peale.

Kokkuvõttes on aga mu portfell isegi veidi kobedamas seisus kui näiteks kuu aega tagasi, koos dividendidega teenitud kasum ületas juba 1300 euro piiri..

Kuigi olen kibelenud uusi tehinguid tegema, siis eelmise nädala kukkumine sundis mind senisest ettevaatlikumaks. Ega ma rahasse istuma ei jää, aga arenguid aktsiaturgudel tuleb kindlasti senisest veelgi tähelepanelikumalt jälgida.

 

Kes on Mari?

Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, mille plaanib lähiajal täies mahus investeerida.

Seejärel jätkab Mari investeeringuid juba igakuistest säästudest väiksemate summade kaupa.

Investor Mari annab lugejatele vähemalt kord kuus oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest teada.

Investor Mari ei tee mõne ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, kui on teada, et selle ettevõtte kohta on tulemas oluline uudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles