Rootsi ametiühingud toetavad Rakvere streikijaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikett Rakvere lihakombinaadi töötajate palganõude toetuseks.
Pikett Rakvere lihakombinaadi töötajate palganõude toetuseks. Foto: Mihkel Maripuu

Rootsi toiduainetööstuse ametiühingute keskorganisatsioon saatis toetuskirja Rakvere Lihakombinaadi tapamaja streikijatele.

«Meie, Rootsi toiduainetööstuse ametiühingud ja Rootsi HKScani ametiühingud, seisame teie taga ning toetame teie võitlust,» seisab Rootsi ametiühingute pöördumises Rakvere Lihakombinaadi tapamaja streikivatele töötajatele.

Pöördumisele allakirjutanute sõnul on lubamatu tööandjapoolne ähvardamine ja survestamine ning on oluline, et tööandja käsitleks töötajaid võrdse läbirääkimiste osapoolena.

HKScani kontserni kuuluva Rakvere Lihakombinaadi tapamaja töötajad alustasid eelmise nädala teisipäeval tähtajatut streiki töötajate palkade tõstmiseks.

Ettevõtte töötajad nõuavad streigiga tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra tagasiulatuvalt alates 1. veebruarist ja lisaks 16 protsenti põhipalga tõstmist 1. juulist. Lisaks nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudetaks. Tapamaja töötajate senine netopalk on ligikaudu 750 eurot kuus. See koosneb põhipalgast ja lisatasudest.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid mullu oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat. Tööseisakuga tööandjalt kõrgemat töötasu nõudnud Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole, kes ei suutnud vaidlevaid pooli lepitada.

HKScan on Soome peakontoriga Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit. Eestis kuulub HKScani kontsernile Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles