Sakslased pelgavad Hiina raha

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina suurendab oma majanduslikku ja kultuurilist mõju Euroopas
Hiina suurendab oma majanduslikku ja kultuurilist mõju Euroopas Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA

2016. aastal ostsid Hiina investorid Euroopas kokku rohkem ettevõtteid kui eelmise nelja aasta jooksul kokku, lõviosa neist Saksamaal. Hiina mõju kasv teeb aga sakslased ettevaatlikuks. 

2017.aasta numbreid ei ole veel avalikustatud, kuid seda oli vähem kui aasta varem. Saksamaa oli aga endiselt kõige populaarsem sihtkoht Hiina investeeringutele, vahendab Deuche Welle.

Sakslased tunnevad ennast aga keset hiina raha üha ebamugavamalt. «Näeme, kuidas Hiina kommunistliku partei mõju ettevõtetele üha kasvab,» rääkis Dieter Kempf Saksamaa tööstusettevõtete liidust.

Samal ajal ei ole Hiina kommunistlik partei varjanud oma soovi teatud tööstusharusid oma kontrolli alla saada. Näiteks on hiinlased sihikule võtnud lennunduse ning Hiina riigi omanduses oleval ettevõttel on kavas üle võtta saklaste Cotesa.

Saksamaal hakati välisinvesteeringuid auditeerima 2004. aastal ning seni pole kordagi välisraha tagasi lükatud. Saksamaa majandusministeeriumi hinnangul on eelmisest aastast aga reeglid rangemad ning 30 suurt välisinvesteeringut on ülevaatamisel.

«Valus on näha, kuidas kõrgtehnoliigiline ettevõte nagu KUKA hiinlastele läheb. Teisalt vajas KUKA raha ning Midea vajas tehnoloogiat ja nii nad teineteist leidsid,» arvas Hans Böckler Saksamaa Ametiühingute keskliidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles