GRAAFIK: LHV tahab kasuminumbri viie aastaga kahekordistada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV omanik Rain Lõhmus Tallinnas asuva pangahoone ees 24. augustil 2015. aastal, kui pank avas oma esimesed sularahaautomaadid.
LHV omanik Rain Lõhmus Tallinnas asuva pangahoone ees 24. augustil 2015. aastal, kui pank avas oma esimesed sularahaautomaadid. Foto: Eero Vabamägi

LHV täna avaldatud viie aasta finantsprognoosi kohaselt soovib ettevõte 2018. aasta lõpuks deklareerida maksude-eelset kasumit 28,2 miljonit eurot, kuid juba 2022. aastaks kasvatada seda enam kui kaks korda 63,6 miljoni euroni. 

«AS LHV Group avalikustab käesoleva aasta finantsplaani, mille järgi kasvavad grupi tulud 2018. aastal 20 protsenti ja konsolideeritud puhaskasum kümme protsenti,» märkis ettevõte börsiteates.

Laenuporfelli kasv veerandi võrra

LHV teatel saavutasid nad 2017. aasta jooksul rekordilised tulemused kõigis oma ärimahtudes. «Aastaga kasvasid LHV Panga hoiused 760 miljoni euro ja laenud 194 miljoni euro võrra ning LHV Varahalduse hallatavad varad kerkisid pensionifondide toel 129 miljoni euro võrra.»

Käesolevaks aastaks prognoosib LHV laenuportfelli suurenemist 25 protsendi ning konsolideeritud hoiuste vähenemist 13 protsendi võrra. Hallatavate fondide mahu kasvuks prognoosib LHV 15 protsenti. LHV Groupi maksude-eelseks kasumiks näeb plaan 2018. aastal ette 28,2 miljonit eurot, mis tähendaks 21-protsendilist kasvu võrreldes 2017. aastaga.

LHV 2018. aasta finantsplaani märksõnadeks on olemasolevate teenustega kvaliteetselt jätkamine ning uue ärivaldkonna edendamine. «2018. aastal on grupil kasvuks piisavalt kapitali, kuid aasta keskel alustame ettevalmistustega, et 2019. aastal võlakirjade näol refinantseerida ja kaasata juurde uut kasvuks vajaminevat kapitali,» sõnas grupi juhataja Madis Toomsalu.

Soodsate tingimuste korral kasum kahekordistatakse

Ühtlasi avalikustas LHV Group ka oma järgmise viie aasta finantsprognoosi. Selle kohaselt kasvavad grupi tulud järgneval viiel aastal keskmiselt 15 protsenti, samal ajal kui kulud kasvavad kaheksa protsenti aastas.

Prognoosi kohaselt võiks LHV konsolideeritud puhaskasum jõuda 2022. aastaks 54,1 miljoni euroni. Sellega eeldab ettevõte, et 2018. aasta lõpuks deklareeritakse maksude-eelse kasumina 28,2 miljonit eurot, mis on 2022. aasta lõpuks kasvanud 63,6 miljoni euroni. 

«Viie aasta finantsprognoosi üheks eelduseks on olemasoleva majanduskeskkonna püsimine,» lausus LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu.

 

Ta selgitas, et majandustsükli pöördumise prognoosimata jätmine ei tähenda riskidega mittearvestamist. «Meie krediidiotsused ja erinevad stressitestid võtavad pidevalt arvesse järske stressistsenaariumeid, samamoodi arvestame nende võimalike mõjudega kapitalipuhvreid määrates.»

Muudest peamistest eeldustest saab Toomsalu sõnul esile tuua kõikide oluliste ärimahtude kasvu, finantsvahenduse valdkonna tulude lisandumise, konservatiivsusest lähtuvad suuremad krediidikahjud, euribori tõusu vastavalt turu prognoosidele, Varahalduse müügikulude kapitaliseerimise ja amortiseerimise, II samba pensionifondide maksete püsimise tänasel tasemel ning pensionifondide mahu suurenemisega kaasneva haldustasu languse vastavalt regulatsioonile, dividendipoliitika püsimise ja pangamaksu mõju.

«Kõige enam tegelikkusest erineda võivad finantsprognoosi kirjed on finantsvahendusega seotud hoiuste mahud ja tulud. Lisaks on intressitulude absoluutsuurus osalises sõltuvuses euribori muutusest ning krediidikahjude realiseerumine võib lisaks majanduskeskkonnale sõltuda ka üksikute klientidega seotud muudest põhjustest,» lausus LHV Groupi juhataja.

Kasvuplaan ambitsioonikas, kuid teostatav

Ta tunnistas, et kokkuvõttes on pikaajaline finantsprognoos ambitsioonikas, kuid realistlik. Ettevõte on kindel, et suudab selle ellu viia LHV-s töötava enam kui 360 inimese abil, kelle arv perioodi jooksul tõenäoliselt suureneb.

«Loodan, et ka edaspidi motiveerib neid kirg suurendada LHV kui Eesti kapitali olulisust kohalikul finantsteenuste turul, ning samavõrra aidata kaasa LHV läbimurdele uutele turgudele ja ärivaldkondadesse,» sõnas Toomsalu.

LHV Group muudab 2018. aasta finantsplaani juhul, kui muutub tõenäoliseks planeeritava puhaskasumi rohkem kui kümne protsendi ulatuses erinevus finantsplaanist. Viie aasta prognoosi uuendab ettevõte 2019. aasta alguses või vajadusel koos 2018. aasta finantsplaani muudatustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles