Reform tegi ettepaneku viia alkoholiaktsiis tagasi 2017. aasta veebruari tasemele (9)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett kaupluses.
Alkoholilett kaupluses. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Reformierakonna fraktsioon esitas täna riigikogule alkoholiaktsiisi alandamise eelnõu, millega nad soovivad viia aktsiisimäärasid tagasi 2017. aasta veebruari tasemele.

Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Maris Lauri sõnul on eelnõu eesmärk alandada käesolevaks aastaks lahja alkoholi aktsiisimäärasid 2017. aasta veebruarikuu tasemele selleks, et vähegi leevendada liiga suure aktsiisihüppega tekitatud kahju.

«2016. aastal kehtestatud ning 2018. aastal veidi muudetud täiendavad lahja alkoholiaktsiisi tõusud on järsult suurendanud piirikaubandust ja asendustarbimist ning kahjustanud Eesti tootjaid, kaubandust ja maksulaekumist,» märkis Lauri.

Tema sõnul on alkoholi aktsiisimäära tõusu ära jätmise eesmärk peatada alkoholiturism Lätti, parandades sellega Eesti eelarvetulusid ja rahvatervise arenguid. «Eelmisel aastal laekus alkoholiaktsiisi planeeritust 55 miljonit eurot vähem, lisaks kaasnev väiksem käibemaksu laekumine. Kokkuvõttes on laekumised isegi väiksemad kui 2015. aastal,» tõdes Lauri.

Ka ütles ta, et samal ajal on kaheldav, et varasemate aastate alkoholitarbimise vähenemise trend jätkus. «Väga võimalik, et suurte ostude ja varude soetamisega on alkoholi liigtarbimine hoopis kasvanud. On selge, et alkoholi liigtarbimise vastane võitlus ei saa tugineda üksnes mõõdutundetul aktsiisitõusul.»

Ta märkis, et suure tõenäosusega paraneb maksulaekumine, kui viia aktsiisimäärad aastatagusele tasemele. «Negatiivse loomuga piirikaubanduse kadumisega väheneb varude soetamine kodumajapidamistes ning sellest tulenev liigtarbimine. Muudatuste tulemusena laekub tarbitava lahja alkoholi aktsiis Eesti riigi eelarvesse, mitte naabritele,» lausus Reformierakonna fraktsiooni aseesimees.

Selle aasta 1. veebruarist tõsteti alkoholi aktsiisi määrasid vastavalt 16,92 euroni õlle puhul (etanoolisisaldus ühe mahuprotsendi kohta hektoliitris), alla kuueprotsendilise alkoholisisaldusega jookide puhul 84,41 euroni hektoliitri kohta, 147,82 euroni hektoliitri kohta üle kuueprotsendilise kääritatud veini või veini puhul, 289,33 eurot hektoliitri kohta kuni 22-protsendilise vahetoote puhul ning kangel alkoholil 25,08 euroni (etanoolisisaldus ühe mahuprotsendi kohta hektoliitris).

Enne seda ehk 1. veebruari 2017. aasta muudatuste järel kehtisid järgmised aktsiisimäärad: 15,52 eurot õlle puhul (etanoolisisaldus ühe mahuprotsendi kohta hektoliitris), alla kuueprotsendilise alkoholisisaldusega jookide puhul 77,44 eurot hektoliitri kohta, 123,18 eurot hektoliitri kohta üle kuueprotsendilise kääritatud veini või veini puhul, 263,03 eurot hektoliitri kohta kuni 22-protsendilise vahetoote puhul ning kangel alkoholil 23,89 eurot (etanoolisisaldus ühe mahuprotsendi kohta hektoliitris).

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles