Kreeka nõuab Šveitsi ravimihiiult miljardeid eurosid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Kreeka nõuab Šveitsi ravimihiiult Novartis seoses korruptsiooniga tagasi miljardeid eurosid, ütles riigi peaminister Alexis Tsipras esmaspäeval, kutsudes parlamenti üles uurima prominentsetele poliitikutele makstud pistist.

«Valitsus ei loobu raha nõudmisest, mille Novartis Kreeka inimestelt ära võttis,» lausus Tsipras. «Kasutame kõiki riigi- ja rahvusvahelise õiguse pakutavaid vahendeid saamaks tagasi Kreeka inimestelt varastatud raha, iga viimne kui euro.»

Uurijad on leidnud, et Novartis võttis Kreeka riigilt ravimite pealt liigkasu, pakkudes selle tegemiseks rahvasaadikutele altkäemaksu. Kokku võis riik vahemikus 2006-2015 niiviisi kaotada ligi 3 miljardit eurot. Kokku on sarnased praktikad tervishoiusektoris riigile vahemikus 2000-2015 hinnanguliselt kahju teinud kokku 23 miljardit eurot.

Altkäemaksu võtjatena on tunnistajad nimetanud kahte Kreeka endist peaministrit ja kaheksat endist ministrit. Õigus endiseid ministreid ametiajal tehtud tegude eest uurimise alla võtta on vaid riigi parlamendil.

Endine peaminister Antonis Samaras ja endine tervishoiuminister ning praegune Euroopa Komisjoni migratsioonivolinik Dimitris Avramopoulos on oma osalust eitanud ja kutsunud anonüümseid tunnistajaid oma isikut paljastama.

Kreeka justiitsminister Stavros Kontonis ütles mullu, et Novartis maksis altkäemaksu tõenäoliselt tuhandetele arstidele ja riigiametnikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles