Ettevõtjad rääkisid, miks nad makse ei maksa (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksude maksmine on vastumeel
Maksude maksmine on vastumeel Foto: SCANPIX

Ettevõtjad jätavad maksud maksmata siis, kui neid on liiga palju ja need on liiga kõrged. Samuti mõjutab maksumaksmist ühiskonnas kujunenud arvamus, et Eesti poliitikud kulutavad maksumaksjate raha liiga kergekäeliselt.

Sellistele järeldustele jõudis Ragne Käige Tartu Ülikoolis kaitstud bakalaureusetöös «Maksukäitumise ja sotsiaalse normi seosed Eesti kinnisvaramaaklerite näitel», vahendab Äripäeva teemaveeb finantsuudised.ee.

Üldiselt aga väitsid tudengi intervjueeritud kinnisvaramaaklerid, et nad maksavad makse nii, nagu seadusega nõutakse. «Oluline tegur on ka riigi kontroll ehk hirm maksuametile vahele jääda. Seetõttu maksavad maaklerid makse ausalt,» kirjeldas Käige. Käige sõnul peavad kinnisvaramaaklerid Eesti ühiskonnas valitsevaks arusaama, et maksud on maksmiseks, ja see ajendab neid makse maksma hoolimata sellest, et nad ei tee seda meeleldi. «Eestlased on sunnitud makse maksma pigem hirmu ja maine pärast. Seda ei ole, et oh, nii kihvt, me saame tee ja Stalnuhhinile auto,» kommenteeris üks vastanutest.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles