Eesti Energia ei lepi Tootsi enampakkumise vaidlusest kõrvale jäämisega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit Greeni tuulepark Paldiskis.
Enefit Greeni tuulepark Paldiskis. Foto: Sander Ilvest

Eesti Energia pöördus möödunud nädala neljapäeval, 8. veebruaril riigikohtu poole, vaidlustamaks ringkonnakohtu 24. jaanuari otsuse, millega jäetakse neid kolmanda osapoolena Tootsi tuulepargi enampakkumise kohtuvaidlusest kõrvale.

Eesti Energia esitas 8. veebruaril riigikohtule kaebuse, milles palub tühistada Tallinna ringkonnakohtu 24. jaanuari määruse, millega ettevõte eemaldati Tootsi tuulepargi enampakkumise tingimusi puudutavas kohtuvaidluses menetlusosaliste hulgast.

«Kuigi Eesti Energia AS on selgelt avaldanud soovi osaleda RMK poolt välja kuulutatud enampakkumisel, tasudes enampakkumise osalustasu, ei ole kohtu hinnangul tekkinud sellest Eesti Energia AS-le õigust nõuda enampakkumise läbiviimist just välja kuulutatud tingimustel ja võimalikult kiiresti,» põhjendas ringkonnakohus oma jaanuarikuist otsust.

Kuigi Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk ütles, et ettevõte ei kommenteeri pooleolevat õigusvaidlust ja ei ava riigikohtule tehtud kaebuse sisu, märkis ta siiski, et nende konkurentide juures on iseäralik, et kui nad esialgu nõudsid maa oksjonile panemist, siis nüüd püüavad nad seda iga hinna eest takistada. «Otsustasime kohtusse pöörduda enda õiguste kaitseks,» sõnas Kuusk.

Postimehele teadaolevalt põhjendas Eesti suurim energiatootja riigikohtu poole pöördumist sellega, et Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumise venimine toob kaasa Eesti Energia subjektiivsete õiguste kahjustumise.

Eesti Energia rõhutas pöördumises riigikohtu poole, et ettevõte on seoses Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumisega kas juba võtnud või on täiendavalt võtmas olulisi rahalisi kohustusi.

Lisaks toob kinnistu enampakkumise edasine venimine kaasa olukorra, kus ettevõttel ei ole enam mingil juhul võimalik olemasoleva taastuvenergia toetuskava alusel makstavale toetusele kvalifitseeruda. 

Vaidlus riikliku energiaettevõtte ning terve rea erasektori tuuleettevõtjate vahel sai alguse 2016. aasta detsembris, kui valitsus otsustas Eesti Energia aktsiakapitali suurendamiseks eraldada Tootsi Suursoos tuulepargi rajamiseks mõeldud kinnistu 4,1 miljonit euro eest riigiettevõttele.

Vendadele Sõnajalgadele kuuluv AS Eesti Elekter, tuuleettevõtja Harry Raudvere ettevõte AS Raisner ning Eesti suurim tuuleenergia tootja Nelja Energia koos oma tütarettevõtetega vaidlustasid antud otsuse kohtus, saavutades 2017. aasta kevadel selle, et valitsus ise otsustas kinnistu eraldamise Eesti Energiale tühistada ning panna see enampakkumisele.

Selle pidi RMK läbi viima 8. novembril, kuid vahetult enne seda, 5. novembril peatas kohus enampakkumise, kuna tuuleettevõtjad vaidlustasid kohtus enampakkumise tingimused, viidates peaasjalikult sellele, et need on koostatud Eesti Energia huve silmas pidades.

Nüüd vaieldaksegi nende üle taas kohtus ning kuigi riiklik energiaettevõte Eesti Energia on vaidluses kolmas osapool, ei lepi ettevõte vaidlusest kõrvale jäämisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles