Vene võimud tõmbasid hoiustajatele n-ö koti pähe (7)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Ühele kortermajale sodisid ootamisest tüdinenud võlausaldajad võlgnku seinale meeldetuletuseks sõnumi "Jaak, kus on raha?", lisades veel kujundlikult, mida nad kunagisest laenajast arvavad.
Pilt on illustratiivne. Ühele kortermajale sodisid ootamisest tüdinenud võlausaldajad võlgnku seinale meeldetuletuseks sõnumi "Jaak, kus on raha?", lisades veel kujundlikult, mida nad kunagisest laenajast arvavad. Foto: Paul Kaevand

Venemaa hoiustajaid sunnitakse massiliselt kohtu abil oma säästusid pankrotistunud pankadesse tagasi viima, sest hoiuste kindlustamise agentuur süüdistab neid raha pahatahtlikus välja võtmises.

Säästude tagasiviimist pankrotipessa nõutakse nendelt hoiustajatelt, kes võtsid oma raha pangast välja umbes kuu aega enne seda, kui pangalt võeti ära tegutsemislitsents, kirjutas Rosbalt. Kusjuures sellise nõude esitamisel puuduvad igasugused tõendid, mis näitaksid, et hoiustajal oleks olnud siseinfot panka ees ootavate sündmuste kohta.

Hoolimata tõendite puudusest on kohtud hoiustajatevastaste nõuetega üle ujutatud ning enamik otsuseid on langetatud agentuuri kasuks.

Rosbalti käsutuses olevast kohtumäärusest võib lugeda väidet, et kaks nädalat enne panga pankrotti sealt raha välja võtnud eraisikult eeldati kursis olemist panga maksevõimetusega, sest ajakirjanduses ja internetis oli võimalik avalikult lugeda fakte, et pank ei ole suutnud oma kohustusi täita. Kohtu nägemuses oleks pidanud hoiustaja ilmutama solidaarsust teiste hoiustajate ja võlausaldajatega ning jääma passiivselt oma saatust ootama. «Hagi oli üles ehitatud selliselt, et hoiustaja teadis, et pangal on probleeme ja ta oli kohustatud mitte tõmblema, vaid asuma pankrotiprotsessis üldisesse järjekorda,» selgitas olukorda majandusasjatundja Vladimir Milov.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles