Tasustatud puhkuste kehtestamine USAs kasvab

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs tegutsevatel Eesti ettevõtjatel tasub muudatustega kursis olla.
USAs tegutsevatel Eesti ettevõtjatel tasub muudatustega kursis olla. Foto: PantherMedia / Scanpix

New Yorgi osariik kehtestas tasustatud perehoolduspuhkuse ja mitmed linnad haiguspuhkuse.

New Yorgist sai neljas USA osariik, mis nõuab alates käesolevast aastast tasutatava perehoolduspuhkuse võimaldamist. Enamikul New Yorgi töötajatest tekib õigus kuni kaheksale nädalale tasustatavale perehoolduspuhkusele oma isiklike ja perekonna tervisega seotud vajaduste lahendamiseks (alates 2021. aastast pikeneb puhkus 12 nädalale). Varasemalt on töötajatel õigus perehoolduspuhkuse hüvitisele juba Californias, New Jerseys ja Rhode Islandil.

Perehoolduspuhkus ei ole aga võrdsustatav haiguspuhkusega, mida rakendab üha kasvav arv USA linnu ja osariike. Arizona, Chicago (ja Cooki maakond, Illinoisi osariigis) ning Minneapolis/St. Paul (Minnesota) hakkasid nõudma tasustatava haiguspuhkuse võimaldamist 2017. aasta keskel. Washingtoni osariik kehtestas haiguspuhkuse alates 1. jaanuarist 2018.a.

Advokaadibüroo Eversheds Sutherland tööõiguse valdkonna juhi Rando Maisvee sõnul on USA turul tegutsevatel või sinna pürgivatel Eesti ettevõtetel oluline tähelepanelikult jälgida nii eri osariikides kui ka kohalikul tasandil kehtivaid õigusakte veendumaks, et nende perehoolduspuhkuse, haiguspuhkuse, korralise puhkuse või tasustatava vaba aja arvestus oleksid kooskõlas kohalike nõuetega.

Rando Maisvee lisas, et USAs töötavatele eestlastele on kindlasti hea uudis, et osariigid ja suurlinnad järjest enam tasustatud perehooldus- ja haiguspuhkuseid kehtestavad ning võimalik, et sellistes piirkondades tegutsevad tööandjad muutuvad seetõttu ka ihaldusväärsemateks.

Vaatamata sellele, et tasustatud haiguspuhkused on osa jätkuvast trendist, et ole Maisvee sõnul föderaalsetes õigusaktides aga sarnaseid muudatusi täheldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles