Uber võitis kohtuasja end töötajaks nimetanud Prantsuse autojuhi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uberi logo.
Uberi logo. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press/PA Images

Taksofirma Uber võitis Prantsusmaal kohtuasja autojuhi vastu, kes väitis end olevat töötaja; Prantsuse kohus leidis, et Uber ei ole mitte tööandja, vaid vahendaja, minnes seeläbi vastuollu hiljutise Euroopa Kohtu otsusega.

Autojuht, kes lõpetas Uberi jaoks töötamise 2016. aastal pärast ligi 4000 sõidu sooritamist, andis ettevõtte kohtusse, et tema ärilepingut loetaks kui töölepingut. Seejuures nõudis autojuht puhkuste ja kulude hüvitamist ning hüvitisi teatamata töö ja lepingu lõpetamise eest.

29. jaanuari otsuses märkis Pariisi töökohus aga, et juhil oli õigus sõitudest keelduda ja Uberi asi ei olnud kontrollida, kui palju ta tööd teeb.

«Uber pakkus vahendusteenust, mitte transporditeenust, see tähendab, et Uber oli sõitjatega seotud vaid ärilepinguga, mida ei saa pidada töölepinguks,» teatas kohus.

Detsembris otsustas Euroopa Kohus, et Uber pakub transporditeenust ja seetõttu kehtivad sellele samad reeglid, mis taksodele ja teistele transpordifirmadele.

Ühendkuningriigis on Uberil käsil sealse töötribunali otsuse edasikaebamine, mille kohaselt antaks töötajatele õigus puhkusele ja riigi miinimumpalgale.

Prantsuse juhi advokaat ütles, et tõenäoliselt kaevatakse otsus edasi, kuivõrd kohtunikud ei suutnud hinnata «kogu süsteemi», mis Uberi juhiks olemisega kaasneb. «Piisava tulu teenimiseks ja kulude katmiseks, võttes arvesse seatud tariife, peab autojuht üpriski tihti teenusega ühendatud olema,» sõnas advokaat Aurelie Arnaud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles