Seakasvatajate ainus ühistu laguneb, farmerid ootavad raha tagasi (1)

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farmerite pahameele alla sattunud seakasvatajate Ühistut Eesti Lihatööstus veab Urmas Laht (Keskerakond).
Farmerite pahameele alla sattunud seakasvatajate Ühistut Eesti Lihatööstus veab Urmas Laht (Keskerakond). Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vastse-Kuuste lihatööstuse varjusurmast päästnud Ühistu Eesti Lihatööstus laguneb. Lahkuvad farmerid süüdistavad eestvedajat Urmas Lahte omakasu püüdmises ja kardavad, et oma rahast on nad nüüd ilma.

Eesti seakasvatajad lõid 2016. aastal oma ühistulise tootmise, et neil oleks alati koht, kuhu sigu müüa ja et nad saaksid kontrollida kogu tootmisahelat otsast lõpuni – sea kasvatamisest lihatoote pakendamiseni. Kogu müügitulu tuleb tagasi otse liikmetele endile. Ühistu moodustamisest oli räägitud juba üle kümne aasta. Tooraine ära müümise probleem muutus eriti teravaks Vene sanktsioonide kehtestamise ajal.

Ühistu omanikeks said kümme Eesti seakasvatajat, igaühel 10protsendine osalus. Seemneks maksid kõik sisse 15 000 eurot. Paraku läks tootmise käivitamine üle kivide ja kändude. Kõige krooniks läksid aina pinevamaks omavahelised suhted ja nii mõndagi hakkas häirima ühistu nõukogu juhi, kunagise riigikogu liikme ja tuntud põllumajandustegelase Urmas Lahe (Keskerakond) autokraatlik võimutsemine. Lahel on ühistootmises toimunust aga hoopis oma nägemus ja pakkuda välja ka kõikide hädade peaarhitekt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles