Palo tegi ettepaneku Dubai Expol osaleda (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Stanislav Moshkov/Õhtuleht

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo esitas valitusele ettepaneku, mille alusel taotleb Eesti osalemist 2020. aastal Dubai maailmanäitusel (Expo) ning välisesinduse avamist Araabia Ühendemiraatides.

Palo ettepanekuga tuleks toetada Eesti osalemist 2020. aasta Expol 5 miljoni euroga, millest 150 000 eurot eraldataks tänavusel aastal, 750 000 eurot 2019. aastal, ligi 3,4 miljonit eurot 2020. aastal ning 750 000 eurot 2021. aastal.

Lisaks taotleb Palo saatkonna avamist Araabia Ühendemiraatides. Selleks on igal aastal vaja eraldada 800 000 eurot püsikulude katmiseks, millest 650 000 eurot läheb välisministeeriumi eelarvesse ja 150 000 eurot majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) eelarvesse. Ühekordse maksena on lisaks vaja eralda 75 000 eurot välisministeeriumile esinduse rajamiseks.

Urve Palo ütles tänavu jaanuaris BNSile, et juhul, kui Eesti otsustab osaleda 2020. aastal Dubai maailmanäitusel, siis sellega peaks kaasnema ka välisesinduse avamine Araabia Ühendemiraatides.

«Ainult ühel messil, Expol, osalemine ei ole piisav. Kui messile minna, siis me peaksime ikkagi avama seal ka välisesinduse, kes siis selle piirkonnaga edasi töötab. Muidu jääb see ühekordseks, väga suureks kulutuseks. Mina isiklikult toetan sellesse piirkonda esinduse avamist,» rääkis Palo toona.

Palo ütles jaanuari keskpaigas, et valitsus peaks lähinädalatel tegema otsuse Dubai Expol osalemise kohta, kuna selle hilisemaks lükkamine muudab keeruliseks ettevalmistustega õigeaegse valmisjõudmise.

«Mina kindlasti toetan, et see taotlus tuleks lauale ja see ka rahuldataks. Aga mina olen ainult üks valitsuse liige,» rääkis Palo jaanuaris. Ta viitas, et lisaks majandusdiplomaatiale kaalutakse välisesinduste avamisel ka Eesti välispoliitilisi ja konsulaarhuve. «Aga ettevõtjatel on kindlasti huvi olemas ja minu meelest tasuks sinna panustada,» lisas minister Palo.

Eesti lähiriikidest osalevad 2020. aasta Dubai Expol Norra, Rootsi ning suure tõenäosusega ka Soome. Läti ja Leedu 2020. aasta maailmanäitusel ei osale. Taani pole osalemisotsust veel teinud.

Seejuures on Norra eeldatav eelarve 15 miljonit eurot ning Rootsi eelarve 14 miljonit eurot. Juhul, kui Soome Dubai Expol osaleb, siis võib selle eelarveks kujuneda ligi 18 miljonit eurot.

Eesti on varem osalenud kolmel maailmanäitusel. 2000. aasta Hannoveri Expol osalemise eelarveks kujunes 3,5 miljonit eurot, 2010. aasta Šhangai Expo eelarve oli 3,8 miljonit eurot ning 2015. aasta Milano maailmanäitusel osalemiseks kulutas Eesti 4,9 miljonit eurot, millest 1,2 miljonit tuli Euroopa Liidu (EL) struktuurivahenditest.

Eesti osalemine 2020. aasta Dubai Expol läheb esmase hinnangu kohaselt maksma ligi 5 miljonit eurot. Kuna käesoleval ELi rahastusperioodil ei saa osalemist rahastada struktuurivahenditest, siis tuleb osalemise kulud katta riigieelarvest ning võimalusel kaasata raha ka erainvestoritelt.

Veel 2016. aastal tegi MKM valitsusele ettepaneku, et Eesti jääks 2020. aastal toimuvast Dubai maailmanäitusest kõrvale, kuna see läheks maksma liiga palju ning raha saaks kasutada hoopis ettevõtetele kasulikematel erialamessidel osalemiseks.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles