VIDEO Kes järgmiseks? - Kaevurid pole palgaga rahul ja streiki ei välista (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Rakveresse tapamaja töötajate streiki toetama sõitnud kaevurite ühingu liige tunnistas, et streigile on nemadki mõelnud. «Vaadake, kuidas me praegu Eestis elame! Oleme Euroopa Liidus, aga inimesed saavad palka nagu Nõukogude liidus. Niimoodi ei saa ju elada,» sõnas mees Postimehele.

«Me tahame toetada neid inimesi,» teatas ka Teenindus- ja kaubandustöötajate ametiühingu organisaator, «inimesed streigivad, nad seisavad oma õiguste eest.»

«Meie oleme ka sellepärast siin – me ei saa neid niisama jätta.»

«Otsustasime kohe, et tuleme siia,» oli naine endas kindel, «Eesti inimeste jaoks on väga tähtis näidata, et neil on ka õigused olemas, mitte ainult kohustused.»

Toetajate eestvedaja sõnul ei ole väike palk Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajate ainus probleem: «Inimesed tahavad, et neid kuulataks ja tööandja tuleks neile vastu.»

Kaevurid streiki ei välista, kuid loodavad, et palka tõstetakse enne

«Nad on samasugused inimesed, elavad siin Eestis ja me tulime neid toetama,» sõnas end bussi soojendama tulnud läbindajana töötav Kaevurite ametiühingu liige.

«Vaadake, kuidas me praegu Eestis elame! Oleme Euroopa Liidus, aga inimesed saavad palka nagu Nõukogude liidus. Niimoodi ei saa ju elada,» sõnas mees.

Kaevurina töötav mees tõdes, et tegelikult oleks ka neil põhjust palgakõrgendusele.

«Ma ei ole praegu nii rahul oma palgaga. Kunagi võib-olla hakatakse maksma, aga nii raske töö eest ei saa me sugugi sellist palka nagu naabrid Soomes.»

Koos kaevuritega oli Kohtla-Järvelt Rakveresse saabunud ka buss, kus streigi toetajad end soojendamas said käia. Buss organiseeriti toetavate ametiühingute koostöös ning seal pakuti inimestele teed, kohvi ja kringlit.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson tunnistas eile Postimehele, et Rakvere lihakombinaadi streigil oleks võinud osaleda rohkem inimesi. «Ju meil ei õnnestunud töötajaid piisavalt julgustada,» nentis ta.

Eile kell 7.30 algas HKScan Estonia Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajate tähtajatu streik. Kui ametiühingu esmane eesmärk oli kaasata streiki ka teiste osakondade töötajad, siis oli streikijaid kokku vaid 24.

HKScani töötüli ei ole tänase seisuga arengut näidanud, kuna osapooled keelduvad järeleandmistest.

Vaata videot!

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles