Saksamaa tööstustöölised said eriti lühikese töönädala (3)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised autot ehitamas
Töölised autot ehitamas Foto: SCANPIX

Saksamaa tööstustööliste ametiühingud saavutasid kokkuleppe tööandjatega, kes nõustusid vajadusel pakkuma töötajatele 28 tunni pikkust töönädalat. 

Ametiühingute eesmärgiks oli luua parem tasakaal töö ja inimeste isikliku elu vahel, vahendab Financial Times.

Kokkuleppe tööstustöölisi esindava IG Metalli ja Südwestmetall tööandjate keskliidu vahel näitab, et ametiühingud on Saksamaal pead tõstmas. Taoline söakus on omane pigem prantslastele, kes on välja rääkinud 35-tunnise töönädala.

Samal ajal on Saksamaa pikalt olnud ilma valitsuseta, sest koalitsiooniläbirääkimised on läinud vaevaliselt. Financial Timesi hinnangul tekitab see küsimusi, kas Saksamaa on Euroopa majanduses oma juhipositsiooni kaotamas.

Taoline kokkulepe sündis Saksamaa majandusedu tulemusena, mis paneb ametiühingud väga tugevale positsioonile. Mullu kasvas riigi majandus kiiremini kui eelneval viiel aastal ning töötus pole olnud nii madal pärast taasühinemist.

Südwestmetalli tööandjate liidu läbirääkija Stefan Wolf hoiatas, et  taoline kokkulepe on koormaks ning paljud ettevõtted ei pruugi sellega toime tulla. Kokkuleppele jõuti pärast kuut läbirääkimistevooru ja mitu streiki.

Kaheaastane kokkulepe hõlmab 900 000 töötajat metalli- ja elektroonikatööstuses Baden-Württembergis, kus asuvad mitmed Saksamaa tuntud tööstusettevõtted nagu Daimler ja Bosch.

Kokkulepet peetakse aga läbimurdeks kõigi Saksamaa tööstusettevõtete jaoks. Pooled nõustusid 4,3-protsendilised palgatõusuga aprillist, vajadusel on töölistel võimalik oma tööaega 35 tunnilt vähendada 28 tunnile ning siis meelpärasel ajal jälle täistööajale naasta.

Ekspertide hinnangul kajastab taoline nõue noorte inimeste meelsust, kes tahavad pikemaid perioode väiksema koormusega tööl käia ning hoolitseda pereliikmete eest või ennast täiendada. Aega peetakse rahast üha väärtuslikumaks ning see kajastub ka kokkuleppes. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles