Välisfirma pälvis politsei erakordse usalduse väljastada Eesti dokumente

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-residendi kaart (pildil) ei ole reisidokument ja sellel ei ole inimese fotot.
E-residendi kaart (pildil) ei ole reisidokument ja sellel ei ole inimese fotot. Foto: Liis Treimann

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) loal tegutseb Lõuna-Koreas esimene välisettevõte, millel on õigus tuvastada Eesti residente ja väljastada neile meie riigi dokumente – esimesena asus see väljastama e-residendi kaarte.

Seni on PPA väljastanud e-residentide isikutunnistusi PPA teenindustes ja Eesti  välisesindustes ning ühelegi Eestist väljaspool asuvale eraettevõttele pole antud õigust väljastada Eesti isikut tõendavaid dokumente.

Soulis asuv väljastuskoht on valdavalt viisade väljastamisele keskendunud ülemaailmse ettevõtte VFS Global harukontor. Siseministeerium, PPA ja VFS South Korea viisakeskus sõlmisid vastava lepingu juba mullu 20. oktoobril.

PPA peadirektori asetäitja Krista Aasa sõnul on testiks juba ligi 100 e-residendi digi-IDd väljastatud. Viisakeskus on ühtlasi pilootprojekt, mille põhjal hinnatakse välisriigi partnerite võimekust pakkuda Eestile turvalist isiku tuvastamise teenust.

«Kui Lõuna-Korea projekt õnnestub, siis on plaanis laieneda sarnaste väljastuskohtadega ka teistesse riikidesse, kus Eesti välisesindust ei ole. Lisaks kaalume jätkuvalt võimalust, et tulevikus võiksid nimetatud viisakeskused väljastada ka Eesti kodanike dokumente,» lisas Aas. 

Keskuses viibis täna ka president Kersti Kaljulaid, kes ütles, et ettevõtjaid toetades peab riik olema valmis toetama innovatsiooni ja ka ise ettevõtliku mõtteviisi omaks võtma.

«Politsei- ja piirivalveameti pilootprojekt eraettevõtte kasutamiseks e-residendi digi-ID väljastamisel on siin suurepärane eeskuju, mis teeb Eesti taas globaalselt suuremaks ja teenib digiajastul Lõuna-Korea ja ülejäänud maailma ettevõtjaid,» lisas riigipea.

PPA on alates 2014. aasta detsembrist andnud e-residendi staatuse kokku 30 492 inimesele. Kõige enam on e-residendiks saamise taotlusi esitanud Soome, Venemaa, Ukraina, Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia kodanikud.

Kokku on e-residentsust taotletud 151 riigist, taotluste arvult on Lõuna-Korea 27. kohal ning seal elab praegu 559 e-residenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles