Miks aktsiaturud praegu kogu maailmas kukuvad?

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatepilt Mumbai börsil.
Vaatepilt Mumbai börsil. Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS

Hirm intressimäärade tõusu ees saatis USA börsi reedel paanikasse ja tulemuseks oli üle maailma leviv doominoefekt, sest ka teistel turgudel löödi kartma.

Majandusanalüütikud on juba nädalaid hoiatanud, et maailma suurte majanduste inflatsioonitasemed võivad sellel aastal ületada kahe või kolme protsendi piiri. Arenenud riikide keskpangad kipuvad selles tavaliselt aga pigem head nägema, kirjutab The Guardian.

Analüütikute hoiatused võtsid uue kuju reedel, kui USAs tulid välja andmed, et keskmine palgatõus on jõudnud 2,9 protsendini. See saatis omakorda laiali hirmulained, et poed tõstavad hindu ja majanduse mahajahutamiseks võidakse tõsta plaanitust rohkem intressimäärasid.

USA föderaalreservis on tegelikult juba mitu kuud liikunud ringi jutud, et kolm selleks aastaks plaanitud 0,25-protsendilist tõusu võivad muutuda lõpuks neljadeks ja viiteks.

Investorid kartsid, et «odava raha» aeg, mis julgustab kulutama, võib jõuda lõpule ja hakkasid oma aktsiaid maha müüma.

Kuidas mõjutab USAs toimuv ülejäänud maailma?

Paljud arengumaad on suurtes kogustes laenanud USA dollareid ja avastavad nüüd, et võla tagasimaksmine muutub kulukamaks. Teisest küljest võib öelda, et kasvav USA majandus võtab rohkem vastu ka nende eksporti, kasvatades nii areneva maailma majandust.

Eurotsooniga on lood natukene teistmoodi, sest siin intressimäärasid tõenäoliselt ei tõsteta. See tähendab, et euro väärtus dollari kõrval kasvab ja eksport USAsse muutub hoopis raskemaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles