Inflatsioon on süüdanud USA börsi põlema (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi rahabörs.
New Yorgi rahabörs. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Õnnetu nädalalõpp USA börsil on asendunud õnnetu nädala algusega, sest Dow Jones kukkus esmaspäeval veel 1100 punkti. USA börsil puhuvad muutuste tuuled ja tagasi on vana kurikael: inflatsioon.

Inflatsioon on esimest korda peale viimast suurt majanduskriisi USAs korraliku jõuga tagasi ning selle taga on terve kompott erinevaid tegureid: nõrk dollar, Trumpi uued maksusoodustused, kiire palgakasv tööjõuturul, ameeriklaste hirm kaubandussõja ees ja muidugi halvatud kongress, arvab Financial Times

Tõusvad palgad on loomulik osa kasvavast majandusest, kuid teised välja toodud inflatsiooni tegurid on paljuski aga praeguse poliitika tulemuseks. Maksusoodustused sunnivad näiteks rohkem laenama, sest nende eest tuleb ju kuidagi maksta. Trumpi varasemad kommentaarid dollari suhtes on aidanud seda nõrgestada ja tema ähvardused kaubandussõjast Hiinaga ei aita samuti olukorrale kaasa.

Trumpiga on sama palju süüdi ka kongress, mis võib ka sellel nädalal kogu valitsuse töö seisma panna, sest nad ei suuda eelarves endiselt kokku leppida. Ebakindlus ei mõju mitte kunagi turgudele hästi.

Börsireeglid on hetkel kiiresti muutumas ja keegi ei oska veel uut mängu mängida. Turg ei ole enam seesama unine ja mugav koht, mis ta enne oli. Raha voolab uutes suundades ja uuel kiirusel ning börsil navigeerimine on piltlikult öeldes nagu õliga kaetud jääl uisutamine.

Kehtib ainult üks reegel: «kohane või sure.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles