Komisjon paneb netihiidudele päitsed pähe märtsis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo.
Facebooki logo. Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS

Euroopa Komisjon tuleb märtsi lõpuks välja plaaniga internetihiidude maksustamiseks riikides, kus need tulu teenivad, ütles Komisjoni majandusvolinik Pierre Moscovici usutluses Prantsuse Radio J-le.

Euroopa Liidu seaduste kohaselt on USA tehnoloogiafirmadel nagu Google ja Facebook õigus valida liikmesriik, kus nad teenitud tulu arvele võtavad, mistõttu valitakse madalate maksumääradega Iirimaa, Holland ja Luksemburg. OECD 2015. aasta hinnangul kaotavad riigid üle maailma selliste reeglite tõttu 193 miljardit eurot käivet.

«Mõte on identifitseerida netifirmade tegevus, seega meil on vaja mitmeid indikaatoreid – klikid, IP aadresside arv, reklaam ja lõpuks ka käive. Ning siis leiame me viisid neid maksustada,» rääkis Moscovici.

Tema sõnul kehtiksid uued reeglid firmadele nagu Google, Apple, Facebook ja Amazon – koos tuntud kui GAFA – kuid ka teenustele nagu AirBnB ja Booking.com.

Keskmine internetihiidude maksumäär on Euroopas 9 protsenti, võrreldes keskmise ettevõtete maksumääraga 23 protsenti, lisas Moscovici.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles