NASA avastas 13 aastat kadunud satelliidi (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: HANDOUT/AFP

Tänu amatöör-astronoomi avastusele leidis USA kosmoseorganisatsioon NASA enda üllatuseks 13 aastat tagasi kadunud satelliidi.

2000. aastal saatis NASA orbiidile satelliidi nimega Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration (IMAGE). Seadeldise eesmärgiks oli uurida atmosfääris leiduvat plasmat. 2005. aastal kadus aga satelliidiga side.

Teadlased lootsid, et 2007. aasta päikesevarjutus kutsub satelliidis esile taaskäivituse, kuid seda ei juhtunud ja IMAGE kanti maha. Samuti ei õnnestunud satelliiti rohkem märgata.

Pärast astronoomi avastust ei saanud NASA alguses täiesti kindel olla, et tegu on tõesti IMAGE satelliidiga, kuid peale paar nädalat uurimist tunnistati lõpuks, et tegu on tõepoolest õige seadmega.

Nimelt õnnestus Marylandi John Hopkinsi füüsikalabori teadlastel teha telemetria abil kindlaks satelliidi identiteet ning nüüd hakatakse uurima, mis IMAGE satelliidist kunagi sai ja millega ta vahepeal tegelenud on.

Allikas: Engaget

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles