Apple plaanib kogu oma vaba raha – 285 miljardit dollarit – laiaks lüüa (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone ja Apple'i logo.
iPhone ja Apple'i logo. Foto: Jaap Arriens/Jaap Arriens/Sipa USA

Apple vähendab oma bilansis oleva vaba raha praktiliselt  nullini, teatas maailma suurim tehnoloogiaettevõte eile pärast eelmise kvartali majandustulemuste avaldamist.

Aastalõpu seisuga on ettevõtte bilansis vaba raha 285 miljardit dollarit, sellest valdav osa väljaspool Ameerika Ühendriike. Kui seni maksustati väljastpoolt USAd kodumaale toodavat raha 35-protsendilise tulumaksuga, siis möödunud aasta lõpus vastu võetud maksuseadusega alaneb maks 15,5 protsendini.

Apple'i võlakoormus on 122 miljardit, mis teeb vaba raha netopositsiooniks 163 miljardit dollarit. Ettevõte on teatanud, et eeldatavasti maksab USA-le tulumaksuna 38 miljardit dollarit.

Ehkki Apple'i majandustulemused olid oodatust kehvemad, kerkis aktsia hind eile järelkauplemisel (Apple avaldas majandustulemused eile pärast börsipäeva lõppu) 3,4 protsenti. Tõusu põhjuseks oligi eelkõige lubadus vaba raha ära kulutada, millest osa läheb eeldatavasti suuremate dividendidena aktsionäridele.

Finantsaasta kõige olulisemas kvartalis kahanes mobiiltelefonide müük üks protsent 77,3 miljoni telefonini, mis tähendab, et supertelefonid iPhone X ei suutnud põhjustada nn supertsüklit, mida paljud investorid lootsid.

Müük jäi alla enamiku analüütikute ootustele, aga müügilanguse kompenseeris nende hind, tänu millele kasvas käive rekordilisele 88,3 miljardile dollarile ning kasum oli 20,1 miljardit dollarit.

Apple'i finantsjuht Luca Maestri toonitas tulemuste avaldamise järel toimunud konverentsikõnel, et eelmine kvartal oli nädala võrra lühem kui aasta tagasi ning kui erinevus välja arvata, kasvas iPhone'ide käive 22 protsenti võrrelduna 13-protsendilise kasvuga, millest Apple teatas.

Hea Postimehe lugeja, jaga oma mõtteid, mida saaks selle summa eest, mis Apple'il nüüd nö üle on, kas maailmamajanduse või Eesti kontekstis ära teha!

Anna sellest teada kas loo kommentaarides või kirjuta majandus@postimees.ee.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles