Eesti tööstuses on viimase 25 aasta parim aeg

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Esialgsetel andmetel tootsid tööstusettevõtted 2017. aastal kaheksa protsenti rohkem toodangut kui aasta varem, teatas statistikaamet. Swedbanki sõnul püstitati sellega taasiseseisvumisaja rekord.

Statistikaameti sõnl kasvas toodangu maht enim energeetikas, mäetööstuses ja töötlevas tööstuses. 2017. aastal toodeti töötlevas tööstuses kokku seitse protsenti rohkem toodangut kui 2016. aastal. Toodang ületas varasema aasta taset rohkem kui kahes kolmandikus tööstusharudes. 

Mahu kasvu põhjus oli eelkõige puittoodete, toiduainete, metalltoodete ja elektriseadmete tootmise suurenemine. Suurema osatähtsusega tööstusharudest vähenes toodang elektroonikaseadmete ja mööblitootmises.

Swedbanki vanemanalüütiku Liis Elmiku sõnul püstitas tööstustoodangu maht eelmisel aastal taasiseseisvumisaja rekordi. «Tootmismahu kasv oli kiire ja laiapõhjaline,» märkis ta. Mäetööstuse toodangu kasvu mõjutas oluliselt nafta hinna taastumine.

Elmiku sõnul on tööstusettevõtted positiivselt meelestatud. «Konjunktuuriinstituudi jaanuarikuine küsitlus näitab, et tootmismahu ja müügihindade prognoosid on optimistlikud. Töötajate arvu plaanitakse suurendada. Tööjõupuudust märgiti peamise äritegevust takistava tegurina varasemast rohkem.»

Tööstusettevõtete käivet kasvatab lisaks tootmismahu suurenemisele ka hinnatõus, märkis Elmik. Tööstustoodangu tootjahinnaindeks tõusis detsembris Eestis aastaga 2,7 protsenti.

2017. aastal müüdi välisturule 67 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. 2016. aastaga võrreldes suurenes eksport  viis protsenti ja müük kodumaisele turule kümme protsenti.

Tööpäevadega korrigeeritud andmetel suurenes tööstustoodang 2017. aasta detsembris 2016. aasta detsembriga võrreldes seitse protsenti, sealhulgas töötleva tööstuse toodang suurenes samuti seitse protsenti. Detsembris toodeti elektrit kuus protsenti vähem ja soojust kaks protsenti rohkem kui 2016. aasta detsembris.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2017. aasta detsembris tööstuses kokku kolm protsenti ja töötlevas tööstuses üks protsent rohkem toodangut kui novembris.

Swedbanki analüütiku sõnul peaks head ajad Eesti tööstuses jätkuma ka alanud aastal. «Tootmismahtusid nii Eestis kui ka Euroopas aitab suurendada tugev nõudlus. Majanduskasv on kiire ja laiapõhjaline nii Euroopas kui ka mujal maailmas,» lausus ta.

Euroopa Liidu töötleva tööstuse tootmismaht jõudis novembris senise rekordtasemeni, mis pärines jaanuarist 2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles