Martinson: pensionitõus tuleb ära teha mitte ainult pensionäride, vaid ka nende laste pärast (10)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Vladimir Panov ja Merike Martinson Tallinna linnavolikogu istungil
Vasakult: Vladimir Panov ja Merike Martinson Tallinna linnavolikogu istungil Foto: Mihkel Maripuu

Endine Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna abilinnapea Merike Martinson kaitseb Keskerakonna pensionitõusu plaani argumendiga, et vanurite eest hoolitsemine jääb rahaliselt üha enam laste kanda ning pensionitõus tuleb teha ära mitte vaid vanurite, vaid ka nende laste heaks.

Martinson märkis, et puutus abilinnapeana tihtipeale kokku olukordadega, kus hooldekodu vajadus seisis kaalukausil kõrvuti rahaliste võimalustega. «Hooldekodude hinnad ei tõuse koos indekseerimisega, vaid on juba praegu tunduvalt kõrgemad kui keskmine pension,» sõnas endine keskerakondlasest linnajuht.

Ta sõnas, et puudujääv osa tuleb tasuda perekonnal, kellele on see tihtipeale väga tõsiseks rahaliseks ja ka emotsionaalseks lisakoormuseks. «Iga laps tahab oma vanematele parimat ning on arusaadav, et antakse maksimum ja vahest veelgi rohkem oma emale-isale parema elu pakkumiseks,» selgitas Martinson.

Seetõttu on ta veendunud, et pensionitõus aitaks seega mitte ainult pensionäre, vaid oleks oluline abi ka vanuri lastele ja lastelastele. Martinson tõdes, et pensionitõusuta süveneb probleem veelgi, sest hooldekodude hinnad kallinevad ning seda kiireminigi kui indekseerimine.

«Me võime ju rääkida kehtivast korrast ja ühiskondliku jõukuse kasvust, kuid kui pärast aastakümneid kestvat tööd ei saa pensionipõlves veeta oma elupäevi väärikalt ja olla lastele ning lastelastele rõõmuks, mitte koormaks, on see väga kurb,» rõhutas ta.

Pensionitõus on viimastel päevadel taas palju kõneainet tekitanud, kuna Keskerakond tegi ettepaneku erakorraliseks pensionitõusuks, põhjendades seda sellega, et keskmine pension on pea 60 eurot madalam kui suhtelise vaesuse piir.

Valitsuserakonna plaani järgi maksaks pensionitõusu kinni kõrgepalgalised ja ettevõtted. Ettepanek on saanud ka opositsiooni terava kriitika osaliseks, kuna leitakse, et Keskerakond püüab sellega poliitilist profiiti lõigata.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles