Repliik: Tallinna piletikontroll on ebaõiglane ja rumal (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo reid
Mupo reid Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mind ajendas seda repliiki kirjutama üleeilne lihtne juhtum, mida on kogenud kõik pealinnas ühissõidukeid kasutavad inimesed.

Trollis sõitsid ema ja tütar. Nad mõlemad paistsid olevat pealinna elanikud, neil mõlemal oli linnas tasuta ühistranspordi kasutamise õigus, nad tulid peale ühest ja samast kesklinna peatusest.

Aga ühe sõit katkes ootamatult Endla tänaval kahe peatuse vahel. Linnavõimudele kuuluvate piletikontrollijate bussis karistust saamas. Ebaõigluse pisarad silmis, sest tegemata oli jäänud ju nii vähe.

See juhtum ei meeldinud mulle. Midagi oli väga valesti, põhimõtteliselt viltu. Ebaproportsionaalne. Ametnikeriigist lähtuv.

Inimest sanktsioneeriti mitte sõiduõiguse puudumise, vaid mingi ametnike väljamõeldud totra tõendamisskeemi mittetäitmise eest. Tegemata jäi üks piiksutamine tõendamaks, et ta ei ole kaamel.

Ma räägin sellest, et kui kõigil kogukonna liikmetel on millelegi võrdne õigus ning vaid käputäiel tuleb seda õigust lisasammudega lunastada, siis oleks ju proportsionaalne, et oma õigusi peab tõendama vaid see käputäis.

Pange pead tööle, linnaametnikud. Seniks lõpetage palun linnakodanike peedistamine. See mitte ainult ei näi tobe ja ülekohtune, vaid ongi seda.

Mäletate ikka veel neid ammuseid aegu, mil autojuhte karistati mitte juhtimisõiguse puudumise eest, vaid sellepärast, et neil olid load koju ununenud?

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles