Tehnikaarvustus: mis mõte on Samsung Galaxy A8-l?

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A8
A8 Foto: Aivar Pau

Erinevalt Apple’ist armastavad tema globaalsed rivaalid Samsung ja Huawei lasta uusi mobiilimudeleid välja sagedusega, nagu tuleb saelaudu ühest Pärnu kandi saekaatrist.

Nende kahe strateegia on toota seadmeid kõigis hinnaklassides ja selle nimel tuleb mängida seadmete mälu, väljanägemise ja jõudlusega. Kohati on see mäng läinud nii ülekäte, et suurt ei saa enam aru, mis vahet on odava, keskklassi ja tipptelefoni vahel.

Nüüd jõudis Eestiski müügilettidele uusim sellistest – Samsung Galaxy A8 – üks paljude seast, aga mitmes mõttes siiski eriline. Igaks juhuks puust ja punaseks: Samsungi odavtelefonid algavad tähega J, keskmised tähega A ja tipptelefonid tähega S. Kusjuures S-ide järel olevad numbrid muudkui kasvavad, kuid teiste nimed jäävad samaks – muutub vaid sulgudes olev aastaarv.

Niisiis on A8 uusim keskklassi esindaja Samsungi mobiilide perekonnas. Ja nagu ikka, on aeg esitada küsimus, mis tunne on – kas töötab tõrgeteta, näeb hea välja, teeb normaalseid fotosid ja maksab mõistlikku hinda? Proovin lõpuks vastata ka küsimusele, mis on selle telefoni mõte ja miks just teda vaja oli?

Alustame väljanägemisest

See telefon ei ole õnneks eest kumer. Ausalt öeldes ei olegi ma aru saanud, miks peaks üks telefon olema kumera esipaneeli servadega – kas keegi loeb näiteks raamatut nii väänatult, et ridade otsatähti näha poleks, ning ka svaipides hoidud alateadlikult kumerustest eemale, et sealt mitte mingul juhul mingi Edge-menüü lahti ei tuleks. Seega esimene pluss teenitud, piisab täiesti tagasihoidlikust ümarusest ekraani servadel.

Sarnaselt Samsungi tipptelefonidega on A8-l alati sees ekraan, mis näitab kella ja märguandeid.
Sarnaselt Samsungi tipptelefonidega on A8-l alati sees ekraan, mis näitab kella ja märguandeid. Foto: Aivar Pau

Teiseks on selle kõlar ja mikrofon toodud altservast paremale küljele. Jälle pluss, videoid salvestades ja vaadates ei kaeta seda nüüd enam nii sageli sõrmega. Kui keegi peaks kasutama telefoni lukustusest vabastamiseks sõrmejäljelugejat, siis teadmiseks, et ka see on nüüd toodud tagaküljel kaamera kõrvalt (mobiilide ajaloo mõttetum asukoht) selle alla – ehk siis nüüd veidi väiksem võimalus objektiivi oma sõrmega määrida.

Tagakülg on telefonil mõnusalt kumer ja sobitub hästi kätte. Minu testtelefon oli ka sümpaatselt vesihall  –  ehk toon, mida korealased kutsuvad miskipärast orhideehalliks (kui keegi on lillepoes vesihalli orhideed näinud, siis palun tehke pilt ja andke teada).

Mis puutub ekraani, siis on siin astutud väike samm tagasi võrreldes viimaste S-klassi telefonidega. Enam ei ole kasulikku pinda servast servani ja vanad-halvad ääreribad on tagasi (kui ma nüüd vaatan võrdluseks Note 8-t, siis näen, et ohoo – kumerused on suures osas mustad – seega teenib tippklassi kumerus ka eesmärki mustasid ja kasutuid ekraaniribasid varjata). Aga muidu ekraan nagu ikka – terav ja selge ning videoprotsessor töötab tõrgeteta (tehnilise spec’i panen artikli lõppu).

Ahjaa, telefoni suurus on väga hea ja suuremapoolsete seadmete seas paras, diagonaal on seadmel 5,6 tolli. Ja kui keegi on juba hakanud kasutama Always On displeid, siis ilma selleta on väga raske harjuda. A8 on esimene keskklassi Samsung, millel see funktsionaalsus olemas – kell ja märguanded on kogu aeg silme ees ja puuduv vajadus kogu aeg telefoni nuppe näppida.

Kokkuvõte: väga hea ja ei midagi liiga erilist.

Kaamerad on jätkuvalt parimad

Samsungi kasutatav kaameratarkvara on jätkuvalt mobiilimaailma vaieldamatu tipp ning selle poolest ei erine eelkäijatest ka A8. See lihtsalt pigistab kaamerast parima välja ning lisatud on ka uusi võimalusi selfide tegemiseks.

Kasutusel on sellel seadmel kaks selfikaamerat ja see võimaldab teha kahte asja teistmoodi. Esiteks hägustada tausta (Live Focus ja bokeh-efekt) ning teiseks teha eriti laia vaatega pilte ning teha häid grupiselfisid.

Põhikaamera näide ööpimeduses…

Saku Suurhall
Saku Suurhall Foto: Aivar Pau

…ja paksus lumesajus.

Foto: Aivar Pau

Tarkvara poole pealt on märkimisväärset öelda seda, et nüüd on ka Galaxy A-seeria telefonidel olemas Samsungi enda loodud virtuaalne abimees Bixby. See paremale-svaib’iga tarkvara koondab ühte vaatesse kokku kasutajale kasulikud andmed tema kalendrist, e-kirjadest, sotsiaalmeediast ja ka uudiste-eelistustest ning teeb selle põhjal aeg-ajalt ka mõne asjakohase tähelepaneku. Tarkvara sisaldab ka Bixby Visioni tarkvara, mis aitab tuvastada fotodel olevaid asju. Hääljuhtimist A-seeria versioonil ei ole.

Android pole A8-l mitte kõiige uuem versioon 8 vaid 7.1. Muutmälu (RAM) on normaalsed 4 GB ja salvestusmälu 32 GB. Aku mahutavuseks on keskpärased 3000 mAh, mis tähendab, et ööseks tuleb seade ikka alati laadima panna. Laadida saab õnneks uusima ja kiireima USB-C tüüpi laadijaga.

Seade on veekindel, see on samuti tubli trump. S8ga võrreldes on sellel veidi vanem Gorilla  ekraaniklaas.

Ja nüüd ma siis mõtlen, milleks seda telefoni vaja oli luua. Oma hinnalt (hetkel veel kuskil veidi alla 500 eurot) jääb ta Galaxy A5 ja S8 vahele. Oma võimekuselt on ta pigem väga sarnane S8ga, kuid sadakond eurot odavam.

See vahe kaob nähtavasti olematuks mõne nädala pärast, mil Samsung esitleb Hispaanias oma selle aasta tipptelefoni S9 ja selle tulemusel kukub S8 hind nähtavasti tublisti. A5st on see omakorda 150 euro jagu kallim.

Ma arvan, et pigem on tegemist seega mitte-kumera esikülje ja odavama alternatiiviga S8-le. Minu arvates igati sümpaatne telefon nii välimuselt kui võimekuselt ja funktsionaalsuselt, kuid hind selgelt kallivõitu.

Väljanägemiselt on see omakorda tublisti etem (ka esinduslikum) telefon kui selle aasta A5. Eks näis, kuidas müük käima läheb, siiani on Eestis saada olnud A5 ja A3, nüüd siis ka nende suurem ja võimsam vend. Kui raha on, siis mina valiks S8.

Tehnilised omadused

  • Ekraani diagonaal 5,6"
  • Ekraani diagonaal 14,2 cm
  • Ekraani tüüp AMOLED
  • Resolutsioon 2220 x 1080 pikslit
  • Pikslitihedus 440 ppi
  • Corning Gorilla Glass 4 ekraaniklaas
  • Kaks SIM-kaardi pesa
  • Aku mahutavus 3000 mAh
  • IP klass IP68
  • Kaal 169 g
  • Tagumine kaamera 16 Mpix
  • Eesmine kaamera 16 Mpix
  • Videosalvestus 1920 x 1080 pikslit
  • Protsessor Exynos 7885 Octa-Core (2.2 GHz Quad-Core + 1.6 GHz Quad-Core)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles