Soome õlletootjad: lahja õlle aktsiis peab langema Eesti tasemele

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlle müük
Õlle müük Foto: Raigo Pajula

Soome õlletootjate liit avaldas 2018. aasta Euroopa riikide õlleaktsiiside võrdluse, kust nähtub, et Eesti õlleaktsiis on Euroopa viie kõrgeima hulgas. Samas soovitavad põhjanaabrite õlletootjad alandada pea kaks korda suurema õlleaktsiisi Eesti tasemele.

Aktsiisi alandamine poleks Soomes pretsendent, sest 2004. aastal enne Eesti astumist Euroopa Liidu liikmeks vähendati seda 32 protsenti. Eesmärgiks seati piirikaubanduse ning sellega seotud negatiivsete mõjude vähendamine, vahendab ERRi uudisteportaal.

Rohkem kui kümme aastat hiljem tõdevad Soome õlletootjad, et tollane maksumuudatus toimis, kuid praeguseks on Soome maksumäär tõusnud taas Euroopas esimesele kohale. 

Uuringute kohaselt tõid 2016. aastal kodumaale naasvad turistid Soome 36 miljonit liitrit õlut, millest enamik pärines Eestist või Tallinna-Helsingi reisilaevalt. Sestap leiavad Soome õlletootajad, et praegused aktsiisimäärad ei taga pruulikodadele jätkusuutlikku tulevikku, kuna alkoturism Eestisse näitab endiselt kasvutrendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles