Kallas: tee kasutamise eest tuleb maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auklik tee Pärnus
Auklik tee Pärnus Foto: Ants Liigus

Tallinna Tehnikaülikoolis peetud avalikul loengul nentis transpordivolinik Siim Kallas, et liiklus kasvab kiiremini kui kütusekulu, sestap ei piisa teede ehituseks ainult kütusemaksudest ning tee eest peaks maksma selle kasutaja.

«Täna on paljudes riikides ettekujutus, et transpordi rahastamine peab tulema eelarvest, põhilisel kütuse maksude arvelt. Kütusemaksud vajuvad ära, sest uued mootorid võtavad nii palju vähem kütust, et kütuse kulu ja sellest tulenev tulu, ei kasva proportsionaalselt liikluse kasvuga,» tõdes Kallas.

Teedeehituse õiglane rahastamine on tema sõnul prioriteet, kuid juba täna on kulutused infrastruktuurile languses, kuna ei ole piisavalt ressursse.

«Tõsiasi on see, et kui me ei mõtle, kuidas finantseerimist põhimõtteliselt ümber kujundada, siis jääme jänni. Tahame minna üle õiglasele süsteemile, kus kasutaja maksab taristu kasutamise eest. See ei ole lihtne ülesanne, aga selles suunas asi liigub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles