Kaitseväelaste liikumised said totral kombel avalikuks

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strava andmete põhjal kokku pandud Türgi sõjaväelaste liikumiskaart Põhja-Süürias Manbij'is
Strava andmete põhjal kokku pandud Türgi sõjaväelaste liikumiskaart Põhja-Süürias Manbij'is Foto: Nathan Ruses/Strava

Populaarne aktiivsusmonitooringu ettevõte Strava täna avalikustatud inimeste sportimisstatistika tõi pahatahtmatult avalikkuse ette ka kaitseväelaste liikumistrajektoorid militaarobjektidel üle kogu maailma. Turvalisusküsimus on seega täies erkuses päevavalgele kerkinud.

Strava sai täpsemalt hakkama sellega, et avaldas globaalse «heatmapi» kasutajate jooksu- ja rattasõidu harjumustest automaatselt aasta jooksul kogutud asukoha- ja ajaliste andmete põhjal.

Muu hulgas joonistusid nii välja näiteks Süürias ja Afganistanis paiknevate salajased sõjaväebaasid ja sõdurite liikumine ümber nende, kirjutab BBC.

Strava toodab mobiiliäppi, mis kasutab telefoni GPS’i, et jälgida kasutajate liikumist. Muu hulgas suudab see koguda andmeid randmeseadmetelt – näiteks Fitbitilt ja Jawbone’ilt.

Kokku on äpil kasutajaid 27 miljonit. Seega pannakse kokku inimeste asukoht, aeg ja harjutused või ka lihtsalt liikumised, mida nad seal kindlatel aegadel teevad. Juhtumit uurib ka USA sõjaväe juhtkond.

Strava kajastatud  GPS- punkte on maailmas ligi 13 triljonit. Tema lekitatud andmed avastas 20-aastane Austraalia tudeng:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles