SEB lõpetab paroolikaartide kasutamise järgmisel aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB.
SEB. Foto: SCANPIX

SEB plaanib sarnaselt Swedbankile loobuda koodikaartidega internetipanka sisenemise võimaluse pakkumisest tuleva aasta algusest.

Oleme uute kaartide väljastamise lõpetanud alates 1. detsembrist 2017 ning veebruaris 2018 hakkame teavitama oma kliente personaalselt nende koodikaartide kehtivuse lõppemisest, ütles SEB kommunikatsioonijuht Julia Piilmann BNSile.

«Hetkel on paroolikaardid SEB-s küll vastuvõetud töötava autentimisvahendina Internetipanka sisenemiseks, kuid koodikaardiga tehingute teostamisel kehtivad päevased ülekandelimiidid,» märkis Piilmann.

SEB plaanib korraldada ülemineku koodikaartidelt kaasaegsetele autentimisvahenditele sujuvalt ning on teavitustööle pühendanud terve eelmise aasta. «Selle tulemusel ei ole enam koodikaart meie klientide seas kõige populaarsem autentimisvahend – mida ta oli veel 2017. aasta alguses – ning selle kasutajate arv väheneb märgatavalt iga kuuga. Hetkel on aktiivseid koodikaartide kasutajaid meie pangas 95 000,» ütles Piilmann.

Esmaspäeval teatas Swedbank, et lõpetab alates 1. veebruarist uute paroolikaartide väljastamise, olemasolevaid kaarte saab kasutada 2019. aasta 1. veebruarini.

Riigikogu võttis 2017. aasta 15. novembril vastu makseasutuste ja e-raha asutuste seaduse, millega karmistati internetimaksete turvanõudeid. Eelnõuga rakendatakse internetimaksetele ajakohaseid turvanõudeid, mistõttu väheneb paroolikaartide kasutamisala. Eelnõuga viiakse ühtlasi Eesti seadused kooskõlla uue EL-i makseteenuste direktiiviga.

Tulevikus peavad makseteenuse pakkujad rakendama kliendi tuvastamisel niinimetatud tugeva autentimise nõudeid. Eestis võimaldavad seda näiteks ID-kaart, mobiil-ID, samuti erinevad rakendused ja paroolikalkulaatorid. Maksetega seotud turvariskide maandamiseks piiratakse seniste paroolikaartide kasutust, sest need on hõlpsasti kopeeritavad. Piirangud laienevad ka nendele internetimaksetele, mille puhul ainsa turvaelemendina kasutatakse pangakaardile trükitud numbrikombinatsiooni.

Euroopa Liidu direktiivi turvanõuded jõustuvad täies ulatuses orienteeruvalt 2019. aasta lõpus, mistõttu kaovad kasutuselt ka internetipankade paroolikaardid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles