Hiinlased käivad ja ehitavad: kavas on rajada kiirraudtee Rootsi ja Norra vahele

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee
Raudtee Foto: SCANPIX

Hiinlased on huvitatud kiirraudtee ehitamisest Stockholmi ja Oslo vahele.

Paari nädala eest käis Oslos hiina äridelegatsioon, et projektist täpsemalt sotti saada. «Oleme arutanud, kuidas Hiina saaks aidata rahastamise ja oskusteabega,» rääkis Alf S Johansen piiriäärsete maakondade komisjonist, mis projekti koordineerib, vahendab Rootsi raadio Ekot.

Üks võimalus on remontida olemasolevat raudteed, see maksaks umbes 50 miljardit krooni või 5,1 miljardit eurot. Teiseks on laual kava rajada täiesti uus raudtee, see läheks maksma 170 miljardit krooni või 17,3 miljardit eurot.

Hinnanguliselt võiks see lühendada reisiaega kahe pealinna vahel viielt tunnilt kolmele tunnile. Teenus oleks mõeldud ennekõike neile, kes täna kahe pealinna vahel lendavad.

«Tegemist on kasumliku projektiga, mis juba mõne aasta pärast hakkab raha sisse tooma,» märkis Johansen.

Rootsis on Hiinast tulevad investeeringud tekitanud mõningast vastuseisu, Norras ollakse hiinlaste suhtes paremini meelestatud. Norra transpordiminister Ketil Solvik-Olsen on pigem rõhutanud, et kõik, kes tahavad infrastruktuuri investeerida, on teretulnud.

Norras on küsimuse alla seatud pigem uue raudtee ehitamise mõttekus, kuna see oleks hirmkallis. Põhjamaade kasvu ja arengunõukogu juht Pyry Niemi peab mõistlikuks olemasoleva raudtee remonti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles