Nobeli laureaat: preemiad võivad elu ära rikkuda

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bengt Holmström
Bengt Holmström Foto: SCANPIX

Eesti juurtega Nobeli majanduspreemia laureaat Bengt Holmström kindlaid soovitusi ettevõtte paremaks toimimiseks ei jaga. Kui tema tööd uskuda, tasub ettevõttel vaadata, ega preemiasüsteemiga omale mitte kogemata jalga ei tulistata.

Holmströmi sõnul on inimestel komme end teistega võrrelda. Kui makstakse rahalisi boonuseid, tähendab see üksjagu jama. Nii tõi ta näite sõbrast, keda peab endast andekamaks. Kord juhtus nii, et Holmström sai mõnesajadollarilise boonuse, aga sõber mitte. Selle üle muretsemisele, miks ta Holmströmist halvem on, kulutas mees professori sõnul aasta oma elust. «Võiksin öelda, et ärge makse rahalisi boonuseid,» ütles ta rahva naeru saatel, vahendab Äripäev.

Preemiasüsteemiga võib ka teistpidi elu ära rikkuda. Oma Nobeli-kõnes tõi ta suurepäraseid näiteid – näiteks Wells Fargost, kus töötajaid premeeriti selle eest, kui nad inimestele kontosid lõid. Nii hakkasidki töötajad massiliselt varikontorid tegema. Pank tegeleb selle jamaga tänaseni.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles