George Soros hoiatas tsivilisatsiooni lõpu eest (38)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros.
George Soros. Foto: LUKE MACGREGOR/Reuters/Scanpix

Miljardär George Soros hoiatas Maailma Majandusfoorumil Šveitsis tumeda tuleviku eest. 

Sorose sõnul on muresemiseks põhjust küllaga: tuumasõda, kliimamuutused,  võimsad internetiettevõtted, vahendab der Spiegel.

Soros on tuntud selle poolest, et vaatab maailmas toimuvad kriitilise pilguga. Davosis maalis ta tulevikust aga eriti tumeda pildi.

«Facebook ja Google on üha mõjukamad monopolid, mis võivad tunda poolehoidu autoritaarsetele režiimidele,» rääkis Soros. Davos on tema sõnul hea koht, kus teatada: «nende päevad on loetud.»

Ta tõmbas paralleele jälgimisühiskondadega kirjandusest. «Internetihiiglased võivad luua totalitaarseis võrgustikke, mida Aldous Huxley  ja George Orwell ei oleks suutnud ette näha,» rääkis ta.

Soros, kes sooviks suuremaid regulatsioone suurkorporatsioonidele, tõi välja, et tsivilisatsiooni päästmisel on oluline roll Euroopa Liidu konkurentsivolinikul Margrethe Vestageril, kes näeb vaeva internetihiidude ohjamisega.

«Kaalul ei ole mitte ainult avatud ühiskond vaid tsivilisatsioon tervikuna,» rääkis tulevikule viidates. «Põhjuseks on tuumasõjahimuliste riigipeade võimuletulek nagu Kim Jong Un Põhja-Koreas ja Donald Trump USAs,» lisas ta.

Trumpi valitsemisele lubab ta aga kiiret lõppu, hiljemalt 2020. aastaks, tõenäoliselt aga varem. 

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles