Volkswagen katsetas heitgaase õhukindlasse ruumi pandud pärdikute peal

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärdik
Pärdik Foto: SCANPIX

2014. aastal korraldati Albuquerque laboratooriumis USAs pööraseid katseid pärdikutel, kes ohutuse tõestuseks pandi sisse hingama Volkswagen Beetle heitgaase.

10 pärdikut panid õhukindlatesse kambritesse ning nende poole paisati heitgaase. Meelelahutuseks vaatasid loomad sel ajal multikaid, vahendab New York Times.

Volkswagen rahastas eksperimenti tõestamaks, et uued diiselmootorid on vanadest oluliselt keskkonnasõbralikumad.

USA teadlased, kes katsed läbi viisid, ei teadnud aga, et seadmed, mis mürgiste gaaside osakaalu mõõdavad, on autotootja poolt tuksi keeratud ning ei näita teps mitte õigeid arve.

Volkswagen on juba pidanud oma tossupettuse eest maksma USAs trahvideks 26 miljardit dollarit, kuna ettevõte paigutas autodesse seadeid, mis näitasid heitgaase tegelikust oluliselt keskkonnasõbralikumatena.

Uuringu tellis Euroopa transpordisektori tervise ja keskkonnakaitse uurimisgrupp, mis sai rahastuse Volkswagenilt, Daimlerit ja BMWlt. Eelmisel aastal aga organisatsioon suleti, kuna selle tegevus oli liiga vastuoluline.

Organisatsioon ei viinud ise katseid läbi, pigem telliti teadlastelt töid, mis kaitseksid diislikütuse kasutamist.  Veel aasta pärast tossuskandaali ilmsikstulekut üritas Volkswagen pärdikueksperimendi tulemusi teaduslikena vormistada ja esitada. Ühtegi teadustööd pole sel teemal aga avaldatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles